SUZE ZA KRAJ: Tereza Mej nije mogla da sakrije emocije prilikom davanja OSTAVKE! Kako je došlo do toga? (FOTO)
Tereza Mej je zaplakala, Foto: EPA/NEIL HALL

odlazak premijerke

SUZE ZA KRAJ: Tereza Mej nije mogla da sakrije emocije prilikom davanja OSTAVKE! Kako je došlo do toga? (FOTO)

Ona je rekla da duboko žali jer nije uspela da izvede zemlju iz EU

Objavljeno:

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je danas da će podneti ostavku 7. juna.

Ona je rekla da duboko žali jer nije uspela da izvede zemlju iz EU.

Mej Je izjavila da taj posao ostaje njenom nasledniku koji će morati da nadje konsenzus u parlamentu.

- To je moguće samo ako sve strane žele kompromis - rekla je Mej.

Ona je dodala i da je ponosna na napredak ostvaren u poslednje tri godine.

Izlaganje je bilo jako emotivno i završila ga je u suzama:

1 / 4 Foto: EPA/NEIL HALL

Pritisak na Mej da se povuče zbog neuspeha da dobije pristanak parlamenta za sporazum o istupanju iz EU je ove nedelje dostigao kritičnu tačku, ostavkom ministarke Andree Ledsom i sumnjama u sporazum više ministara.

Mej je rekla i da će ostati tehnička premijerka još nekoliko nedelja dok poslanici i članovi Konzervativne partije ne izaberu njenog naslednika.

Sada već bivša premijerka se trudiola da dobije parlamentarnu podršku za zakonodavstvo koje je potrebno za sprovođenje sporazuma koji je dogovorila sa EU o tome kako će Velika Britanija napustiti blok. Njen predlog je parlament odbacio tri puta.

Napori na pronalaženju kompromisa sa opozicionom Laburističkom partijom takođe nisu uspeli.

Mej je u utorak još jednom pokušala da ubedi članove parlamenta da podrže njen zakon o povlačenju iz EU, nudeći glasanje o tome da li će se održati drugi referendum, ako se zakon usvoji.

Ponuda je osmišljena kako bi privukla podršku laburističkih poslanika - ali je razljutila mnoge konzervativce koji podržavaju Bregzit. Članovi njenog kabineta počeli su otvoreno da se protive zakonu, dok su članovi stranke pozvali nju da podnese ostavku.

U sredu, jedna od njenih visokih ministarki, Andrea Ledsom, napustila je kabinet, pridonoseći pritisku. Mej je zatim danas, 24. maja zvanično objavila svoju ostavku kao liderka konzervativaca, rekavši:

- Za mene će uvek ostati duboko žaljenje što nisam bio u stanju da sprovedem Bregzit. Sada mi je jasno da je u najboljem interesu Velike Britanije da novi premijer vodi taj poduhvat - rekla je ona.

Ko će je zameniti?

Takmičenje za vođstvo konzervativaca početi nedelju dana nakon što Mej podnese ostavku. Ko god da pobedi u kampanji vođstva Konzervativne partije, takođe će postati premijer.

Nekoliko istaknutih političara torijevaca očekuju se da će se kandidovati - u stvari, mnogi su počeli neslužbeno da se pozicioniraju za trku pre nekoliko nedelja, dajući istaknute govore o budućnosti partije.

Šta će biti sa Bregzitom?

Sve zavisi od toga ko bude novi premijer. Ako snažna pristalica Bregzita pobedi, verovatnije je da će insistirati na tome da Velika Britanija ode pre trenutnog roka od 31. oktobra ili da ode čak i ako se ne može dogovoriti o sporazumu s EU.

Neki se protive Bregzitu u bez dogovora, i otvoreniji su prema budućoj Velikoj Britaniji koja je bliže vezana za EU ​​nakon njenog odlaska

Ko god da pobedi će se suočiti sa istim problemom koji je Mej imala - činjenicom da izgleda da ne postoji većina u Parlamentu za bilo koju Bregzit opciju.

U stvari, poslanici su već pokušali da "preuzmu kontrolu" nad procesom Bregzita tako što su održali niz neobavezujućih glasova o tome šta vlada treba da uradi - ali sve opcije, počevši od opoziva Bregzita do dozvoljavanja izlaska bez dogovora, nisu izglasane.

Ono što je jasno je da će doći do novog perioda neizvesnosti - zbog čega su mnogi lideri EU ljuti. Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker optužio je poslanike iz Velike Britanije da im je "važnije zameniti premijera nego pronaći sporazum između sebe".

- Dosta mi je svega toga jer nas [samo] čeka sledeći produžetak - rekao je on za CNN u sredu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.