NOVI UDARAC ZA ASANŽA: Švedska ponovo pokreće istragu o SILOVANJIMA za koje je ranije optuživan!
Džulijan Asanž, Foto: EPA / STRINGER

traže izručenje

NOVI UDARAC ZA ASANŽA: Švedska ponovo pokreće istragu o SILOVANJIMA za koje je ranije optuživan!

Optužbe za seksualno zlostavljanje podignute su protiv Asanža u slučaju koji je započeo pre skoro deset godina, pre nego što je 2012. godine potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu

Objavljeno:

Direktorka javnog tužilaštva Švedske Eva-Mari Person objavila je da je istraga o navodima o seksualnom zlostavljanju od strane osnivača VikiLiksa Džulijana Asanža ponovo otvorena.

- Donela sam odluku o ponovnom otvaranju preliminarne istrage - rekla je Person novinarima na konferenciji za novinare u ponedeljak, potvrđujući odluku svoje kancelarije.

- Budući da je g. Asanž trenutno u zatvoru u Velikoj Britaniji, okolnosti mu sada dozvoljavaju da bude izručen Švedskoj po nalogu za silovanje - dodala je ona.

Optužbe za seksualno zlostavljanje podignute su protiv Asanža u slučaju koji je započeo pre skoro deset godina, pre nego što je 2012. godine potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Jedna optužba u slučaju Švedske protiv Asanža je zastarela, međutim, rok u vezi sa navodima jedne od žena o seksualnom zlostavljanju ne prestaje do 2020. godine.

Slučaj je stavljen na mirovanje 2017. godine, jer tužioci "nisu videli nikakve mogućnosti da unaprede istragu", dok je Asanž bio u političkom egzilu u ekvadorskoj ambasadi. Međutim, njegovo nedavno hapšenje omogućilo je istražiteljima da ponovo otvore svoja pitanja.

U međuvremenu, Asanž je već osuđen na 50 sedmica zatvora zbog preskakanja kaucije u Velikoj Britaniji 2012. Međutim, SAD takođe traži njegovo izručenje po optužbama da je urotio sa Čelsi Maning da hakuje kompjuter Pentagona i krade državne tajne.

Asanž se potencijalno suočava sa smrtnom kaznom ako bude osuđen. Person je rekao da je na britanskim vlastima da li švedski ili američki zahtevi za ekstradiciju imaju prioritet.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.