VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE SNIMIO ZASTRAŠUJUĆI VIDEO: Najavio 92 osvetnička napada i pobio tvrdnje da je INVALID (VIDEO)
Abu Bakr Al-Bagdadi, Foto: Youtube printscreen

abu bakr al bagdadi

VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE SNIMIO ZASTRAŠUJUĆI VIDEO: Najavio 92 osvetnička napada i pobio tvrdnje da je INVALID (VIDEO)

Obraćajući se trima maskiranim saradnicima, Bagdadi govori tiho, jednostavno i bez posebne harizme, dok ga publika pažljivo sluša

Objavljeno:

Najtraženijeg čoveka na svetu, Abu Bakr al-Bagdadija, niko nije video u javnosti još od njegovog zloglasnog govora u julu 2014. u džamiji al-Nuri u iračkom Mosulu.

Nakon što je organizacija koju vodi prošle nedelje izgubila i posljednji komad teritorije koji su preuzele Sirijske demokratske snage, kao i kurdska i arapska vojska, kalif bez zemlje objavio je film.

Prošle godine se u avgustu bio oglasio kratkim videom, ali ni približno tako pomno režiranim i punim simboličkih poruka kao što je slučaj s propagandnim uratkom objavljenim ove nedelje.

Čovek čija je glava ucenjena na 25 miliona dolara na snimku sedi prekrštenih nogu, s belim čaršavom iza sebe, dok mu je zdesna, iza nekoliko ukrasnih jastuka, odložen kalašnjikov.

Stručnjaci tvrde da je neobično nalik na oružje koje je koristio ubijeni vođa iračke Al-Kaide Abu Musab al-Zarkavi. Vrh brade šefa ISIL-a je umočen u kanu, a gestikulacija smirena. Obraćajući se trima maskiranim saradnicima, Bagdadi govori tiho, jednostavno i bez posebne harizme, dok ga publika pažljivo sluša.

Videom se primarno poručuje svetu da Bagdadi nakon teritorijalnog poraza nije ni mrtav ni invalid. Premda je Rusija 2017. bila objavila kako ga je u vazdušnom napadu raznela u komade, vest je kasnije korigirana tvrdnjom da je pretrpeo povredu kičme. Iz videa se ni to ne saznaje, budući da kalif ne ustaje niti gestikulira. Obaveštajni analitičari na zapadu posebnu pažnju pridali su Bagdadijevim neuobičajenim naborima na uhu, što je jedan od potencijalnih simptoma pretrpljenog srčanog udara ili cirkulacijskih problema.

Iako deluje nagrižen zubom vremena i načinom života, najtraženiji svetski terorista ipak ne izgleda kao čovek koji se pokolebao i koji se kani skrivati u mišjoj rupi.

Al Bagdadi na vrhuncu moći ISIS-a
Al Bagdadi na vrhuncu moći ISIS-a foto: Youtube Printscreen

Rođen je 1971. kao Ibrahim Avad al-Badri al-Saarai u okolici Samare na severu Iraka, u porodici salafističkog klerika. Ova krajnje fundamentalistička verzija sunitskog islama oblikovala mu je najraniju mladost u siromašnim četvrtima Bagdada, kad je navodno bio jako sramežljiv i povučen. U gimnaziji je morao da ponavlja godinu zbog lošea poznavanja engleskog jezika, a posle mature nije imao dovoljno bodova za upis prava na univerzitet u Bagdadu. Kako nije mogao niti u vojsku jer je bio kratkovid, upisao je teologiju i učio Kuran napamet.

U brojnim skicama Al Bagdadijeva psihoprofila dominiraju uverenja kako je verski konzervativizam u kombinaciji s dubokim ličnim kompleksima doveo do njegova radikalnog formatiranja. Bahdadi u zadnjem videu spominje mnoge aktuelne događaje koji potvrđuju da je video snimljen tokom ovog meseca. Komentariše poraze svojih snaga u Raki, Siriji i Mosulu tokom proteklih nekoliko godina, a onda naposletku spominje ono najodsudnije: izgubljenu bitku za Baguz, poslednje utočište svoje organizacije na istoku Sirije koje je palo 23. marta. Svečano izjavljuje da će se Islamska država osvetiti i da će borba sa Zapadom biti duga.

Hvali napadače iza bombaških napada 21. aprila u Šri Lanki i pojašnjava da je Islamska država time uzvratila za Baguz (a ne, kao što se špekuliralo oko Šri Lanke, za novozelandski Krajstčurč).

Upravo padom Baguza Bagdadi se suočio s realnom opasnošću od unutrašnje pobune, i u toj dimenziji analitičari iščitavaju ključni motiv njegove video objave. Najžešći pripadnici terorističke organizacije danima su se tamo borili bez hrane nakon što je njihov donedavno moćan kalifat sveden na nivo beznačajnog naselja na istočnim obalama Eufrata. Kad su poraženi izlazili i iz tih zadnjih bunkera, mnogi od njih pitali su se: “Gde je Bagdadi?”

ISIS-ovo carstvo je uništeno u teritorijalnom smislu i danas egzistira samo kao teroristički pokret. Snimakasluži kao dokaz života njegova vođe i kontinuiteta pokreta i ideje, ali ključna je poruka koja se nadvija iznad svih ostalih da al-Bagdadi i dalje ima punu kontrolu nad ostacima organizacije.

Šef Islamske države bez teritorije dizajniran je kao gospodar situacije koji nije umakao na sigurno u kakvu pećinu. Bagdadi je prikazan i kao čovek koji je vrlo inspirisan za nastavak borbe s neprijateljima, u borbenom prsluku – komentarisao je stručnjak za radikalno nasilje Čarli Vinter.

I u drugim elementima Bagdadijevog govora sadržaj mu je veoma znakovit. Na vrhuncu ISIS-ove moći, medijske operacije organizacije intenzivno su stremile prikazivanju kalifata kao raja za nezadovoljne i potlačene muslimane. Nakon obrata u ratnoj sreći, poruka se promenila – ISIS se medijski prezenuje kao globalno bratstvo koje ujedinjuje pripadnike bez obzira na granice.

Osim na Šri Lanki, Bagdadi veliča uspehe “braće” i u Libiji, Burkini Faso, Maliju i najavljuje skoro sprovođenje 92 osvetničke operacije. Pohvalama australijskom “medijskom vitezu”, Abd-a-Ilah Al-Australiju i francuskoj braći Fabianu i Žan-Mišelu Klainu šef ISIS-a potvrđuje staru praksu izražavanja poštovanja svojim online propagatorima, jednako kao i onima koji se bore na terenu.

U nedostatku tla, Bagdadi je očito odlučio da jača javnu ideologiju organizacije kojom će pokušati da kompenzuje sve veći nedostatak čvrstog zaklona.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.