DŽULIJAN ASANŽ OSUĐEN: 50 nedelja zatvora za pokreteča WIKILEAKSA!
Džulijan Asanž, Foto: Profimedia

stigla prva kazna

DŽULIJAN ASANŽ OSUĐEN: 50 nedelja zatvora za pokreteča WIKILEAKSA!

Asanž je uhapšen 11. aprila kada je izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu,

Objavljeno:

Britanski sud osudio je osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža na 50 nedelja zbog izbegavanja ročišta. Aktivisti takođe predstoji saslušanje o izručenju SAD, gde ga traže zbog "zavere u cilju upada u kompjutere".

Sud u Londonu kje u sredu osudio Asanža skoro na godinu dana zbog "prekršavanja uslova puštanja uz kauciju".. Prošlog meseca je formalno osuđen zbog izbegavanja ročišta u Velikoj Britaniji 2012. godine, kada je bio tražen zbog optužbi za silovanje u Švedskoj (taj slučaj je kasnije odbačen)

Asanž je uhapšen 11. aprila kada je izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu, gde je živeo nekoliko godina i tražio azil kako ga britanske vlasti ne bi izručile Vašingtonu.

U SAD je osuđen za "zaveru" nakon što je radio sa Čelzi Mening, "zviždačicom" koja mu je prosledila poverljive dokumente, postepeno objavljivane na Vikiliks platformi.

Tokom nekoliko godina Vikiliks je objavljivao materijale o ophođenju vojnih trupa SAD u Avganistanu i Iraku, kao i američku diplomatsku prepisku. Među ovim materijalima bio je i video snimak iz Bagdada u kome se vidi kako američke trupe ubijaju civile.

Američki zvaničnici optužili su Asanža zbog otkrivanja poverljivih informacija. Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, nazvao je Vikiliks "neprijateljskom obaveštajnom službom bez države" 2017. godine, dok je bio na čelu CIA.

BONUS VIDEO: Ivica iz rata na Košarama ima uspomenu NATOPLJENU NJEGOVOM KRVLJU i pamti JAUKE

(Espreso.co.rs / RT.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.