IZDATO ALARMANTNO UPOZORENJE IZ PJONGJANGA: Opasnost od izbijanja RATA je sve veća! KIM PONOVO PRETI!
Kim Džong-un, Foto: AP

PONOVO ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

IZDATO ALARMANTNO UPOZORENJE IZ PJONGJANGA: Opasnost od izbijanja RATA je sve veća! KIM PONOVO PRETI!

Južna Koreja je godišnjicu obeležila svečanošću koju je režim u Pjongjangu bojkotovao

Objavljeno:

Severna Koreja je u subotu, obježavajući prvu godišnjicu istorijskog samita između severnokorejskog i južnokorejskog predsednika, upozorila na "sve veću opasnost od izbijanja rata".

Južna Koreja je godišnjicu obeležila svečanošću koju je režim u Pjongjangu bojkotovao.

U dugom saopštenju, što ga je prenijela službena državna novinska agencija KCNA, Odbor za mirno ujedinjenje dveju država sa sedištem u Severnoj Koreji, zadužen za odnose s Južnom Korejom, pozvao je Seul da se "aktivnije angažuje" na poboljšanju međusobnih odnosa, prenosi Hina.

- Moglo bi doći do nepovoljnog stanja, koje bi moglo rezultirati povratkom u prošlost i iminentnom katastrofom, zbog sve veće opasnosti od izbijanja rata - piše u saopštenju Odbora, koji odgovornost prebacuje na Sjedinjene Američke Države, smatrajući da ta velesila vrši pritisak na Južnu Koreju.

U takvom kontekstu Pjongjang nije odgovorio na poziv što mu ga je prošle nedelje uputio Seul, a reč je o učestvovanju u svečanosti organizovanoj u subotu u pograničnom selu Panmunjom, u demilitariziranoj zoni, koja deli na dva dela Korejsko poluostrvo.

Tamo je danas obečežena godišnjica održavanja prvoga samita između Kim Džong-una i južnokorejskog predsednika Mun Dže-ina.

- Reč je o novome putu, kojim trebamo krenuti zajedno. Ponekad bismo trebali pričekati da nas sustignu oni koji napreduju nešto sporije -kazao je u video-poruci južnokorejski predsednik, koji u subotu nije došao u Panmunjom.

Nakon dvogodišnjeg rasta napetosti, zbog kojih je Korejsko poluostrvo stiglo do ruba sukoba, godinu 2018. obeležilo je međukorejsko zbližavanje.

No, godinu dana posle nema nikakva napretka kada je posredi glavni problem - nuklearni i balistički arsenal Severne Koreje.

Diplomatski je proces, čini se, "zapeo" u slepoj ulici nakon propaloga drugog susreta između severnokorejskog čelnika i američkog predsednika Donalda Trampa u februaru u Hanoiju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/AlJazeera)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.