BALKANAC U PAKLU ŠRI LANKE: Znali smo da će se ovo dogoditi
Nacija je u šoku, Foto: AP

hrvat koji živi u kolumbu

BALKANAC U PAKLU ŠRI LANKE: Znali smo da će se ovo dogoditi

Boji se da će ovi napadi otežati sigurnosnu situaciju svima koji tamo žive

Objavljeno:

Stravični bombaški napadi na Šri Lanki odneli su živote 290 osoba, a poginuli su i mnogi strani državljani.

Jedan Hrvat je za "Večernji" ispričao svoje iskustvo. U pitanju je Ivan Ivančić, iz Međimurja koji već duže od decenije živi u toj zemlji. U gradu Ratnapura koji je od glavnog grada Kolomba udaljen oko 70-ak kilometara, bavi se izvozom dragog kamenja, a baš se danas, sa svojom suprugom koja je iz Šri Lanke, našao u Kolombu. Žive na relaciji između ta dva grada.

- Kada su prve bombe eksplodirale, bili smo doma, u našem domu u Kolombu. Prve eksplozije su bile između 8.30 i 9 ujutro, a nastavilo se sve zajedno do oko 15 sati, čak osam bombaških napada sveukupno. Dobro se osećamo, ali dosta smo potreseni. Trenutno u celoj zemlji traje policijski sat, na ulicama nema žive duše – govori "Večernjem" Ivan.

- Trenutno smo doma u Kolombu, gde se osećamo relativno sigurno. Kažem relativno, jer ne može se ostati doma i prestati živeti zbog toga. Moramo se normalno kretati poslom. To te, u ovakvoj situaciji, nažalost može napraviti metom – govori.

Boji se da će ovi napadi otežati sigurnosnu situaciju svima koji tamo žive.

- Bili smo ovde i tokom građanskog rata i mogu reći da su čak i onda Tamili, jedna od strana u sukobu, bili dovoljno pametni da ne ciljaju strance jer su znali da će im to otežati delovanje te će delegitimizovati njihove političke ciljeve u očima drugih zemalja. Ovi trenutni ekstremisti, s druge strane, dapače danas su namerno ciljali strance u tri luksuzna hotela u centru grada – nastavlja ovaj Čakovčanin.

- Celi nas je događaj šokirao, ali znali smo da se može dogoditi. Kod nekih ekstremističkih grupa već su prošle godine pronašli dosta eksploziva, koje su doduše planirali koristiti za uništavanje kipova, a ne ljudi, ali policija ih je presrela – prepričava i nastavlja da se nada da će Hrvatska ostati jedna od zemalja koja će se odupreti pritisku da sama sebi stvori slične probleme, vezane za versku radikalizaciju.

Ljudi bi trebalo da pogledaju šao se događa u ovakvim zemljama, kao i na celom Zapadu, i vidjeti znakove radikalizacije dosta unapred, pa mirno, politički i zakonski reaguju pre nego bude prekasno, smatra on.

- Najveći nam je šok bio kada smo saznali da je bomba eksplodirala u jednoj od crkava u Kolombu, Crkvi svetog Antuna, u koju ide moja majka. Isti tako, cela je porodica znala da posećuje hotel Cinnamon, još jedno od mesta gde se dogodila eksplozija. No, srećom ona se trenutno nalazi u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, i ispada da je trenutno sigurnije biti na Bliskom istoku nego ovde – govori Ivančić.

Njega ne čudi da su se ekstremisti okomili na Hršćane. Iako trenutno nema definitivne potvrde o kojoj se konkretnoj grupi radi, ministar obrane Ruvan Vijevardene govori da se radi o verskim ekstremistima.

- Etničke se tenzije u ovoj zemlji dižu godinama, a postoje i religijske podele u zemlji. No, važno je naglasiti da se radi istovremeno o vrlo tolerantnoj sredini. Moja supruga i ja smo iz mešanih etničkih grupa i nikad nismo osetili da neko pravi probleme zbog toga. I ona sama ima u svojoj široj porodici takođe ljude iz raznih etničkih zajednica, i to nikad nikome nije bio problem. No, postoji manjina koja pokušava ostvariti političke poene na poticanju podela – zaključuje Ivančić koji se nada da će se pojaviti politička volja za zaustavljanjem ovakvih napada kao što se svojevremeno ona pojavila za zaustavljanjem rata.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.