4 najveće laži o katastrofi koja je promenila svet (FOTO) (VIDEO)

Posledice Fukušime

4 najveće laži o katastrofi koja je promenila svet (FOTO) (VIDEO)

Dugoročni efekti nuklearne katastrofe u Fukušimi su za sada nemerljivi, a japanske vlada procenjuje da će dekontaminacija trajati još najmanje 50 godina
Objavljeno: 10:02h

Pet godina posle havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima postalo je jasno koje su laži japanske vlasti servirale javnosti i koliko su one opasne. 10 najstrašnijih snimaka zemljotresa, cunamija i nuklearne katastrofe u Fukušimi! (VIDEO) 1. Nema žrtava od posledica zračenja Bilo je potrebno više od 5 godina da japanska vlada prizna da su žrtve u prefekturi Fukušima delimično posledica zračenja. Od 8.000 ljudi, koliko ih je stradalo usled katastrofe 2011, navodno nijedna nije bila žrtva curenja radioaktivnih supstanci iz elektrane. Umesto toga, vlada je kao razloge navodila haos tokom evakuacije, teške okolnosti i psihičke traume.

Vlasti su tek u oktobru 2015. konačno priznale da je jedan građevinski radnik oboleo od leukemije usled izlaganja zračenju. Ovaj čovek u tridesetim godinama radio je od oktobra 2012. do decembra 2013. u elektrani, gde je, kako je izmereno, bio izložen zračenju od 19,8 milisiverta, četiri puta većem od godišnje dozvoljene vrednosti za radnike u nuklearnoj industriji u toj zemlji.

2. Nije tako strašna kao Černobilj daleko gora od Černobilja
nesreće sedmog stepena, odnosno u kategoriju "velikih havarija"
usled zagađanja podzemnih voda i broja zahvaćenih reaktora Neviđeno do sada: Fotografije iz zabranjenih zona Fukušime (FOTO)
otopilo se nuklearno jezgro samo jednog 6 aktivnih reaktora, u tri je počelo otapanje jezgara
dekontaminacija bi mogla da traje čak stotinu godina
3. Nije bilo trovanja dece "mala verovatnoća da je zračenje odgovorno za nedavno registrovane slučajeve rake štitaste žlezde, s obzirom da nema zabeleženih slučajeva među decom, koja su naročito osetljiva na zračenje"
Reuters / Carlos Barria
da je stopa obolelih od raka štitne žlezde u prefekturi Fukušima za 20-50 puta veća od nacionalnog nivoa
4. Ne zagađuje zemljište poljoprivredna industrija polako oporavlja zahvaljujući pomoći japanske vlade
Blizu mesta katastrofe otkrivene su "deformisane" bele rade.
Uprkos rezultatima, otkrivene su zastrašujuće abnormalnosti, uključujući i ribu kod koje je nivo zračenja 258 puta veći od bezbednog za konzumiranje. Japanske vlasti, međutim, tvrde da je to posledica hranjenja ribe u žarištu radioaktivnosti. Ovo su najčudnije mutant biljke koje rastu u Fukušimi! (FOTO) dekontaminacija trajati još najmanje 50 godina Blic

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.