UBIJENA NOVINARKA U NEREDIMA: Policija tvrdi da iza njene smrti stoji OPASNA ORGANIZACIJA (VIDEO)
Lira Meki, Foto: Facebook printscreen

LIRA MEKI

UBIJENA NOVINARKA U NEREDIMA: Policija tvrdi da iza njene smrti stoji OPASNA ORGANIZACIJA (VIDEO)

Lira Meki stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Kreganu po njima počeo da puca naoružani muškarac

Objavljeno:

Novinarka je ubijena u Londonderiju u Severnoj Irskoj u neredima, a ubistvo policija tretira kao ‘teroristički incident’.

Krivcima za ubistvo 29-godišnje Lire Meki smatraju republikanske disidente koji su izazvali nerede nakon niza policijskih pretresa u četvrtak uveče, piše BBC.

Na policijske automobile bacali su i Molotovljeve koktele. Zamenik šefa policije Mark Hamilton rekao je da pucnjavu tretiraju kao ‘teroristički incident’ iza kojeg najverovatnije stoji 'nova IRA'. Odmah su pokrenuli istragu.

Lira Meki stajala je u blizini policije kada je u 23 sata u predgrađu Kreganu po njima počeo da puca naoružani muškarac, kazao je novinarima u petak ujutro Hamilton.

- Novinarka je smesta policijskim vozilom prebačena u bolnicu, ali je nažalost tamo preminula. Pokrenuli smo istragu o ubistvu - rekao je i dodao:

- Verujemo da se radi o terorističkom činu, verujemo da su ga počinili nasilni republikanski disidenti. Naša je procena u ovom trenutku da iza ovoga najverovatnije stoji nova Irska republikanska armija (IRA) i u tom će smeru ići naša istraga.

Prema nekim izještajima neredi su buknuli nakon što je policija izvela raciju u nekoliko kuća na tom području nakon što je došlo do narušavanja javnog reda i mira. Jedna novinarka, koja se javljala s mesta događaja, rekla je da je napadač ‘došao iza ugla i počeo nasumce pucati prema policijskim vozilima’.

- To je četvrt s brojnim porodičnim kućama i sve su porodice izašle na ulicu da bi videle šta se događa. Bilo je mladih ljudi, dece, tinejdžera, a napadač je samo pucao ne gledajući - dodala je novinarka Leona O'Nil.

Neredi u Deriju izbili su pred sam Uskrs kada republikanski disidenti, koji žele ujedinjenje Severne Irske s Republikom Irskom, tradicionalno obeležavaju godišnjicu pobune 1916. protiv britanske vladavine, poznate kao Uskršnji ustanak.

Ubijena Lire Meki je pre incidenta na Tviteru objavila fotografiju nereda i napisala: 'Deri večeras. Totalno ludilo.'

Potpredsednica irske stranke Sinn Féin, Mišel O'Nil, rekla je da je ‘šokirana i žalosna zbog tragičnih visti’.

- Bezrezervno osuđujem odgovorne za ubistvo ove mlade žene.

Šefica demokratske stranke DUP Arlen Foster na Tviteru je napisala:

- Užasne vesti. Bezuman događaj. Jedna porodica je razorena.

Član socijaldemokratske stranke SDLP Mark H Durkan objavio je na Tviteri:

- Upravo odlazim iz Kregana (četvrt u kojoj je došlo do pucnjave, op.a.), slomljenog srca i ljut zbog bespotrebnog gubitka mladog života. Nasilje samo stvara žrtve, to je oduvek bila posledica. Misli i molitve našeg grada su s porodicom mlade žene i njenim prijateljima, neka počiva u miru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.