VIKILIS OTKRIO PRAVI RAZLOG HAPŠENJA ASANŽA: Izručiće ga u SAD, za sve je kriva CIA
Protesti ispred ambasade Ekvadora u Londonu, Foto: EPA/ANDY RAIN

hapšenje osnivača vikiliksa

VIKILIS OTKRIO PRAVI RAZLOG HAPŠENJA ASANŽA: Izručiće ga u SAD, za sve je kriva CIA

"Moćni akteri, uključujući CIA, angažovani su u sofisticiranim naporima da se on dehumanizuje, delegitimizuje i zatvori"

Objavljeno:

Vikliks je objavio da je Džulijan Asanž uhapšen kako bi se "izručio SAD" zbog objavljivanja poverljivih informacija.

Međunarodna neprofitna organizacija, čiji je osnivač danas uhapšen u Londonu, optužila je "moćne aktere", uključujući američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), za "sofisticirane napore" da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.

Vikliks je na svom nalogu na Tviteru objavio fotografiju Asanža, uz koju je napisao da je "ovaj čovek sin, otac i brat", da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010.

- Moćni akteri, uključujući CIA, angažovani su u sofisticiranim naporima da se on dehumanizuje, delegitimizuje i zatvori -naveo je Vikiliks uz hešteg "Zaštiti Asanža".

Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto mu je vlada te zemlje ukinula azil.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga je teretila za seksualno zlostavljanje.

Asanž je negirao optužbe i odbijao izručenje, strahujući da će ga Švedska predati vlastima SAD koje ga optužuju za obelodanjivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.