VIKILIKS OTKRIO PLAN ZA IZBACIVANJE ASANŽA IZ EKVADORSKE AMBASADE: Špijunirali su ga! (VIDEO)
Kristaf Hrafinson, Foto: EPA/SALVATORE DI NOLFI

hitna konferencija

VIKILIKS OTKRIO PLAN ZA IZBACIVANJE ASANŽA IZ EKVADORSKE AMBASADE: Špijunirali su ga! (VIDEO)

Asanž, osnivač Vikiliksa, nalazi se u ambasadi već sedam godina

Objavljeno: 12:47h

Vikiliks je danas saopštio da je otkrio operaciju špijuniranja unutar ambasade Ekvadora, čiji je cilj da se Džulijan Asanž izbaci iz nje.

To je na hitnoj konferenciji saopštio glavni urednik Vikiliksa Kristaf Hrafinson.

- Znamo da je postojao zahtev za predaju dnevnika posetilaca iz ambasade i video snimaka iz sigurnosnih kamera u ambasadi -rekao je Hrafnson.

- Kamere koji se koriste u ambasadi od prošle godine imaju kapacitet za snimanje zvuka, što znači da je svaki pojedinačni sastanak koji je imao Džulijan Asanž sa svojim doktorima i advokatima zabeležen - naveo je bivši konzulat Ekvadora u Londonu, Fidel Narvaez.

Asanž, osnivač Vikiliksa, nalazi se u ambasadi već sedam godina, a ako ga izbace, očekuju ga ozbiljne optužbe od stane SAD.

Nedavno je Vikilis objavio da bi Asanž mogao biti izbačen "u narednim danima ili satima" da se ekvadorska vlada već dogovorila sa Londonom o njegovom hapšenju.

I prošle sedmice, ekvadorski predsednik Lenin Moreno optužio je Asanža za kršenje uslova boravka u ambasadi. Konkretno, on je insistirao da se Asanž ne može mešati u politiku drugih država, posebno partnera Ekvadora.

Novinar koji je rođen u Australiji tražio je politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. godine. Tada su ga tražili švedski tužioci zbog ispitivanja zbog navoda o seksualnom zlostavljanju, koje je odbacio kao politički motivisane. Optužbe su se pojavile ubrzo nakon što je VikiLiks objavio masovnu dokumentaciju o ratovima u Avganistanu i Iraku.

Ove informacione deponije izazvale su ličnu istragu u Vašingtonu u vezi sa VikiLeaksom i Asanžom, dok su SAD tražile da se novinari procesuiraju po Zakonu o špijunaži.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.