Amerikanac je zapucao u Siriju da se priključi džihadistima. I loše se proveo (FOTO)

čeka ga do 35 godina ćorke

Amerikanac je zapucao u Siriju da se priključi džihadistima. I loše se proveo (FOTO)

Federalni sud Njujorka proglasio je krivim Tejroda Pjua, koji je 4 godine služio u američkoj avijaciji. Pju je prvi Amerikanac osuđen za pokušaj pridruživanja Islamskoj državi, a još nekoliko stotina sličnih slučajeva je u toku
Objavljeno:

Tejrod Pju (48), bivši pripadnik američkih Vazdušnih snaga, proglašen je krivim za pokušaj putovanja u Siriju i namere da se pridruži teroristima ISIS, javlja Anadolu Agency (AA). Rasulo među džihadistima! U centru Rake vijori se sirijska zastava! (FOTO) Pjua je krivim proglasio Federalni sud Njujorka, a reč je o prvoj sudskoj presudi jednom Amerikancu za pokušaj pridruživanja ISIS, dok se na stotinama drugih Amerikanaca trenutno sudi zbog pridruživanja ekstremističkoj grupi u Siriji i Iraku i planiranja napada na američkom tlu. Kako je rekao tužilac u predmetu, osuđenik je istraživao način prelaska sirijske granice i preuzimao propagandne snimke ISIS, među kojima je i onaj na kome se vrši obezglavljivanje jednog zarobljenika.

Pju je, kako tvrdi sud, na društvenim medijima jasno podržavao ISIS. On se 10. januara prošle godine u New Yorku ukrcao na avion koji je leteo za Istanbul. Turske vlasti su ga vratile nazad gde je i uhapšen šest dana kasnije. U okviru istrage protiv njega pronađeno je pismo koje je napisao supruzi a gde, između ostalog, piše da će on "koristiti talente i veštine koje mu je podario Bog kako bi odbranio Islamsku državu".
- Za mene postoje samo dve mogućnosti. Pobeda ili mučeništvo - istaknuto je na kraju pisma. Pju je služio u američkim Vazdušnim snagama od 1986. do 1990. godine. Izricanje presude najavljeno je za septembar ove godine, a može da se suoči i sa maksimalnom kaznom zatvora u trajanju od 35 godina. (Espreso.co.rs / AA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.