POLITIČKI ŠOK U BRITANIJI: Parlamentarci preuzeli kontrolu nad BREGZITOM, na pomolu su i VANREDNI IZBORI?
Bregzit je politička priča decenije u Evropi, Foto: EPA/Jessica Taylor

(ne)očekivano

POLITIČKI ŠOK U BRITANIJI: Parlamentarci preuzeli kontrolu nad BREGZITOM, na pomolu su i VANREDNI IZBORI?

BBC javlja da je vlada naložila svojim ministrima da glasaju protiv ovog amandmana

Objavljeno:

Poslanici u britanskom parlamentu glasali su sinoć kasno i preuzeli kontrolu nad procesom Bregzita - izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, nanevši još jedan veliki poraz konzervativnoj vladi Tereze Mej i nagovestivši mogućnost prevremenih izbora na kojima bi lako moglo da se desi da laburisti Džeremija Korbina preuzmu vlast u jednoj od najmoćnijih zemalja sveta.

Sa 329 glasova za i 302 glasa protiv, parlamentarci su glasali za amandman koji je predložio zastupnik Oliver Letvin, prema kojem se parlamentu dopušta da vodi dnevni red u parlamentu kada se radi o Brexitu.

To znači da parlament više nije vezan opcijama koje na glasanje stavlja premijerka Mej, nego će sada poslanici stavljati svoje predloge na dnevni red i glasati o njima i pokušati da reše problem Brexita.

S ovim glasanjem parlament je otvorio mogućnost da u sredu održi niz glasanja o alternativnim opcijama za Brexit.

CNN javlja da će parlamentarci u sredu moći da glasaju o maksimalno sedam varijanti za rešenje Brexita, a dodaju i kako Tereza Mej nije obavezna da prihvatiti to što izglasaju.

Podsetimo, premijerkin sporazum su parlamentarci odbili već dva puta, a ona sama je u ponedeljak popodne izjavila da zna da nema podršku parlamenta za svoj sporazum i da ga neće treći put staviti na glasanje dok ne bude sigurna da je dobila njihovu podršku.

BBC javlja i da je vlada naredila svojim ministrima da glasaju protiv ovog amandmana.

Troje ministara ipak je glasalo za Levinov predlog i dalo ostavku na svoje pozicije. S njima trojicom, broj ministara koji je otišao iz vlade Therese May, odnosno dao ostavku, porastao je na 29.

Osim ministrima, Mej je naložila i stranci, odnosno članovima Konzervativne stranke koji su u parlamentu da glasaju protiv. Svejedno, za ovaj amandman glasalo je 30 članova njene stranke.

Britanski mediji stoga su se raspisali da Mej nema kontrolu ni nad Bregzitom, ni nad vladom, ni nad strankom.

Kako javlja BBC, u sredu će se održati glasanje o raznim opcijama za Bregzit, a glasaće se i o sporazumu premijerke May.

BBC kao neke od opcija navodi povlačenje člana 50 i odustajanje od Bregzita, novi referendum, glasanje za premijerkin sporazum uz dodatak carinske unije, glasanje za premijerkin referendum uz dodatak carinske unije i pristupa jedinstvenom tržištu EU-a, glasanje o sporazumu o slobodnoj trgovini s EU-om ili glasanje o Bregzitu bez sporazuma.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.