Zatvor za 15.000 duša: Ispovesti žena koje su Crveni Kmeri prisilili na brakove (FOTO)

grozomorna sećanja

Zatvor za 15.000 duša: Ispovesti žena koje su Crveni Kmeri prisilili na brakove (FOTO)

Duž pustih hodnika nekadašnjeg zatvora postavljene su fotografije žena te crna platna na kojima su ispisana njihova svedočanstva o tome kako su i na koji način postale žrtve prisilnih brakova koje su zagovarali Crveni Kmeri
Objavljeno:

U glavnom gradu Kambodže Pnom Penu otvorene su prostorije nekad zloglasnog zatvora S21 u kojem je 15 hiljada stanovnika zlostavljano, a zatim pogubljeno sedamdesetih godina prošlog veka. Kambodžanski doktor ubica: Koristeći štrokave igle zarazio 200 ljudi HIV virusom U prostorijama zatvora koji svedoči ljudskim patnjama svoje tužne ispovesti predstavile su Kambodžanke koje su za vreme vladavine Crvenih Kmera bile žrtve prisilnih brakova i rodno zasnovanog nasilja, piše Anadolu Agency (AA).

AA
Duž pustih hodnika nekadašnjeg zatvora postavljene su fotografije žena te crna platna na kojima su ispisana njihova svedočanstva o tome kako su i na koji način postale žrtve prisilnih brakova koje su zagovarali Crveni Kmeri. S ciljem da u javnosti počne da se govori o agoniji kroz koju je prošlo na desetine hiljade žena, projekat "Ženska usmena istorija" pokrenuo je inicijativu te prikupio priče koje su javno objelodanjene u S21.
Izložbu su posetili brojni stanovnici Pnom Pena, ali i Kambodžanke koje su odlučile javno progovoriti o svojim patnjama. Jedna od njih je i Jum (57) koja je imala 17 godina kada su Crveni Kmeri došli na vlast u Kambodži. Kao i mnoge bespomoćne žene, i ona je kao devojka bila prisiljena da se uda. - Nisam želela da uđem u brak, ali nisam smela ništa da kažem. Bojala sam se da će me Crveni Kmeri maltretirati ili ubiti ako ne pristanem - rekla je Jum koja je, nakon toliko decenija ćutanja, odlučno progovorila o događajima 70-tih godina prošlog stoljeća.
AA
- Posetioci iz celog sveta dolaze da vide izložbu koja je dobra prilika da se upoznaju sa onim što se ovde događalo, posebno onoga što se događalo ženama - rekla je Tereza de Langis, glavna istraživačica na projektu.
AA
Komunistička partija Kambodže, tačnije Crveni Kmeri, u periodu od kad su došli na vlast od 1975. do 1978. godine ubili su skoro dva miliona Kambodžanaca masovnim egzekucijama, izgladnjivanjem i prisilnim radom. Pod okriljem vođe Pola Pota, Crveni Kmeri su uveli radikalni oblik agrarnog komunizma u kome je cjelokupno stanovništvo bilo prisiljeno da radi na kolektivnim farmama.
AA
Zbog zločina koje su činili, režim Crvenih Kmera i danas se smatra najsmrtonosnijim režimom 20. veka. Režim je uklonjen sa vlasti 1979. nakon invazije Socijalističke Republike Vijetnam. Pol Pot je umro 15. aprila 1998. godine u bekstvu nakon što je saznao da su Crveni Kmeri pristali da ga predaju međunarodnom sudu.
AA
Iako nije sudio njemu, Tribunal Ujedinjenih nacija (UN) uspostavljen u Pnom Penu 2006. godine sudio je njegovim saučesnicima i bliskim saradnicima za genocid i zločine protiv čovečnosti.
AA
Prva presuda u istoriji u kojoj su osuđeni politički lideri režima Crvenih Kmera izrečena je 2014. godine kada je sud Kiju Sampana, bivšeg šefa države i Nuon Čea, "desnu ruku" Pola Pota osudio na doživotnu kaznu zatvora.
AA
(Espreso.co.rs / AA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.