DA LI ĆE IKO REAGOVATI NA OVO?! Pogledajte šta je bilo u kamionima "humanitarne pomoći" za Venecuelu! (VIDEO)
Areaca je rekao da Karakas takođe ima video dokaz koji mogu da vide svi zainteresovani., Foto: Printscreen / Youtube

KAKAV ŠOK!

DA LI ĆE IKO REAGOVATI NA OVO?! Pogledajte šta je bilo u kamionima "humanitarne pomoći" za Venecuelu! (VIDEO)

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN-a, venecuelanski ministar spoljnih poslova Horhe Areaca je izjavio da su kamioni koji su navodno prevozili humanitarnu pomoć u Venecuelu bili natovareni i ekserima i žicom, pokazujući fotografije oduzete robe

Objavljeno:

Pokušaj da se uvezu kamioni sa pomoći iz Kolumbije u Venecuelu od strane opozicije koju podržavaju SAD doveo je do nasilnih sukoba u kojima je mnogo policajaca povređeno, a nekoliko kamiona zapaljeno.

Osuđujući neuspešnu isporuku kao "dobro organizovanu operaciju za narušavanje teritorije Venecuele", Areaca je predstavio ono što je nazvao dokazima - naporima koje predvode SAD kao trojanskog konja čiji je cilj izazivanje državnog udara.

- Da vam kažem, kada su kamioni pregledani, ispostavilo se da u kamionima nije bilo samo hrane i lekova, nego je bila i oprema za barikade. Bilo je eksera, žice i tako dalje. A to je ono što koristi opozicija u Venecueli - rekao je Areaca, pokazujući fotografije onoga što je izgledalo kao gomila teške žice na zemlji.

Areaca je rekao da Karakas takođe ima video dokaz koji mogu da vide svi zainteresovani.

Pohvalivši reakciju venecuelanske vojske i policije na pokušaj krijumčarenja "pomoći", rekao je da je to "poslednje poglavlje državnog udara" koje "nije uspelo".

Areaca je takođe izgrdio američkog senatora Marka Rubija, koji je izneo oštre izjave željno promovišući promenu režima u Venecueli.

Rubio je u nedelju objavio fotografiju pokojnog libijskog lidera Muamera Gadafija, kako ga linčuje gomila militanata koje su podržavale SAD.

Areaca je rekao da je otvoreni poziv Rubija za nasilje nespojivo sa američkim vrednostima, s obzirom da se SAD ponose svojom demokratijom.

- On predstavlja narod Sjedinjenih Država i narod Floride. To su vrednosti naroda Sjedinjenih Država? Da pozovete na ubistvo predsednika? Jer u ovom kontekstu je očigledno šta ova fotografija znači - dodao je on.

Napori Rubija i drugih zvaničnika Trampa za vojni udar u Venecueli mogli bi biti deo Trampove strategije reizbora, rekao je Areaca.

- Oni koriste spoljnu politiku za Trampa kako bi osigurali da bude nominovan na Floridi - rekao je on, dodajući da Tramp mora nešto učiniti "kako bi održao svoj integritet kao predsednik".

- Dakle, možda su došli do vojne operacije u Venecueli? - pitao je on.

Areaca je rekao da je Karakas voljan da sedne sa svim predstavnicima koje opozicija pošalje, uključujući i samoproglašenog "privremenog predsednika" Huana Gvaida kojeg su podržale SAD.

- Čekamo da vidimo predstavnike venecuelanske opozicije. Gospodin Gvaido, ko god drugi, oni će odlučiti ko će se sastati sa ustavnom vladom Venecuele. A onda možemo da napravimo naše rešenje bez intervencije, uplitanja bilo koga, sa mnogo manje SAD-a - poručio je.

Karakas može samo da se "nada" da će rukovodioci u Vašingtonu dati Gvaidu "ovlašćenje" da se reši kriza kroz "dijalog i pregovore". Areaca je rekao da je Venecuela otvorena za posredovanje zemalja Latinske Amerike, kao i iz EU, te da se raduje pregovorima "bez dnevnog reda". Areaca nije odbacio mogućnost vanrednih izbora kao načina za rešavanje situacije ali je dodao da možda postoje i druga rešenja.

- Da li ste zaista naivni da verujete da nećete vi biti sledeći? - primetio je Areaca.

Sednica Saveta bezbednosti UN u utorak je iskorišćena od strane SAD-a kao prilika da pozovu na dodatne sankcije protiv Karakasa i podstaknu podršku za njihovu retoriku promene režima u Venecueli.

Govoreći na sednici, američki specijalni izaslanik za Venecuelu, Eliot Abrams, pozvao je zemlje članice SV UN-a da "razmotre sa kojim resursima i mehanizmima moraju doprineti venecuelanskoj demokratiji" i "izvršiti pritisak na Madurov režim da mirno odstupi".

Nastavlja da širi neistine o Venecueli: Gvaido se u Brazilu sastaje sa predsednikom Bolsonarom

Usred spekulacija da susedne države Venecuele, posebno Kolumbija, mogu poslužiti kao odskočna daska za invaziju, ruski ambasador Vasilij Nebenzja je pozvao "sve države u regionu bez obzira na političku pripadnost" da odbace "pretnje i upotrebu sile".

- Da li ste zaista naivni, da li zaista verujete da ste imuni na ovo, da nećete biti sledeći? - rekao je ruski diplomata, nazivajući predložene nove sankcije pokušajem da se "Venecuela dovede u stanje siromaštva" da se pokrene "humanitarna intervencija".

Eliot, koji je 1980-ih bio uključen u isporuku oružja u Nikaragvu pod plaštom humanitarne pomoći, rekao je da SAD žele da SB UN ove sedmice glasa o nacrtu rezolucije kojom se poziva na vanredne izbore u Venecueli i na isporuku humanitarne pomoći.

BONUS VIDEO:

SAMO BI TA PESMA MOMENTALNO DONELA EVROVIZIJU U BEOGRAD! Knez siguran: Evo s kojim hitom bi napravio LOM! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Vostok)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.