MISTERIJA TRESE SVET: Kako su jednoj čudnoj KOMPANIJI s čudnim ŠEFOM, akcije porasle za 8.500 ODSTO?
Ilustracija, Foto: Profimedia

ČUDNO

MISTERIJA TRESE SVET: Kako su jednoj čudnoj KOMPANIJI s čudnim ŠEFOM, akcije porasle za 8.500 ODSTO?

Investiciona kompanija smeštena je na 66. spratu najvišeg nebodera u Hong Kongu u sedam od osam godina svog postojanja beleži finansijske gubitke

Objavljeno:

Rastom svojih deonica od neverovatnih 8.563 posto u poslednjih pet godina kineska kompanija Ding Yi Feng (DYF) pojela je konkurenciju i time privukla svetske fondove vredne nekoliko milijardi evra da kupe njene akcije. Ipak, kako piše Bloomberg, ta kompanija je jedan od najvećih investicionih misterija, u čiji uspeh stručnjaci nisu baš uvereni.

Investiciona kompanija smeštena je na 66. spratu najvišeg nebodera u Hong Kongu u sedam od osam godina svog postojanja beleži finansijske gubitke i kako je objasnio Li Jangrong, s njenim je brojkama 'nemoguće da je ostvarila toliki rast akcija'. Osim toga, neke DYF-ove investicije čine dugu listu ekstremnih i neobjašnjivih promena vrednosti akcija koje su bile pretnja za reputaciju Hong Konga kao jednog od najboljih finansijskih tržišta.

Član uprave DYF-a Sui Guangi u kompaniju je počeo da ulaže 2015. kada se DYF zvao Kineski investicioni fond. Nakon što je prošle godine postao član uprave, zamenio je ceo menadžment kompanije i dva puta je promenio ime kompanije. Njegov udeo od 16 posto u kompaniji danas iznosi oko 600 miliona dolara.

Iako je Guangijeva karijera u DYF-ovom promotivnom materijalu opisana kao više nego impresivna, sam dokaz o njegovoj investicionoj sposobnosti i uspesima teško je naći, navodi Bloomberg. Zapravo, otkad je postao član uprave, DYF je bio deo nekoliko najvećih potonuća akcija u Hong Kongu. Neki od njegovih gubitaka su, na primer, investicije u Tech Pro Technology Development čije su akcije u 2016. pale visokih 90 posto, kao i Kingbo Strike, kompanija čije su akcije te iste godine potonule za 82 posto. Uz to, vrednost akcija jednog od najvećih akcionara DYF-a od prošlog juna pala za 86 posto.

Ipak, uprkos svemu tome, DYF obara sve rekorde rasta. Samo prošle godine je cena akcija te kompanije porasla 202 posto, što je najbolja izvedba među više od 2.700 članova svetskog MSCI indeksa. DYF je i jedna od najskupljih svetskih kompanija izlistana na berzi, a njena tržišna vrednost iznosi četiri milijarde dolara.

BONUS VIDEO: ALEKSANDAR CRNOGORAC: Veličina jednog društva se najbolje meri stavom prema različitosti (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.