Ove zemlje predstavljaju najveću pretnju po svetski mir. I Srbija je među njima!

zlatna sredina

Ove zemlje predstavljaju najveću pretnju po svetski mir. I Srbija je među njima!

Od zemalja regiona, Makedonija, Crna Gora, Slovenija i Hrvatska bolje su rangirane od Srbije, dok lošije stoje jedino Bosna i Hercegovina
Objavljeno:

Istraživanje faktora koji prete svetskom miru i stabilnosti "Fragile State Index" (FSI) pokazalo je koje države predstavljaju najveću opasnost u 2016. godini. Najnestabilnije države sveta su Južni Sudan, Somalija, Kongo, Čad, Jemen, Sirija i Avganistan - one najviše prete da ugroze svetsku stabilnost, navodi FSI. Beton okupan u krvi: 10 najsmrtonosnijih gradova na svetu (FOTO) Najstabilnije su zemlje Skandinavije, pre svega Finska - jedina zemlja na listi koja se nalazi u kategoriji "veoma stabilne", dok se u sledećoj, "stabilnoj", nalazi 14 država. Srbija je u sredini liste i zauzima 92. poziciju. Srbija je najbolju ocenu dobila u kategorijama "ekonomska nejednakost" i "humanost", dok je najlošije ocenjena u kategoriji "bezbednost". Ukupan indeks Srbije je 73,8.

Najlošije je ocenjen Južni Sudan, indeksom 114,5. Najbolje rangirana Finska ima indeks 17,8. Od susednih zemalja, od Srbije su bolje rangirane Makedonija, Crna Gora, Slovenija i Hrvatska, dok je lošije rangirana jedino Bosna i Hercegovina. Faktori od kojih je zavisilo sastavljanje liste su: izbeglička politika, ekonomsko stanje, bezbednost, poštovanje ljudskih prava i sloboda, sloboda štampe, državni legitimet, položaj žena i demografija. (Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.