AKO GLEDATE OVAJ SNIMAK, ZNAČI ILI DA SAM MRTVA, ILI DA MI JE JAKO LOŠE: Ceo svet zabrinut za sudbinu ove devojke!
Arapska princeza Šeika Latifa, Foto: Printscreen/youtube

JOŠ UVEK SE NIŠTA NE ZNA

AKO GLEDATE OVAJ SNIMAK, ZNAČI ILI DA SAM MRTVA, ILI DA MI JE JAKO LOŠE: Ceo svet zabrinut za sudbinu ove devojke!

"Ovde nema pravde. Posebno ako si žensko, tvoj život nema nikakvu vrednost"

Objavljeno: 09:09h

Arapska princeza Šeika Latifa celog svog života nije uspela da izađe iz Dubaija, arapskog emirata kojim suvereno vlada njen otac Šeik Muhamed ibn Rašid el Maktum, premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njene želje da putuje i studira u inostranstvu nikad joj nisu uslišane, a pasoš joj je oduzet. Provodila je svoje dane iza zidova palate, gde njeni prijatelji nisu smeli da je posećuju, a ni ona nije smela da odlazi kod njih.

"Ovde nema pravde. Posebno ako si žensko, tvoj život nema nikakvu vrednost", ispričala je u videu koji je tajno snimila prošle godine.

Njeni prijatelji u inostranstvu, zbog toga su se iznenadili kada je u martu prošle godine putem WhatsAppa poručila da je "zauvek" otišla iz Dubaija.

Na pitanje gde je, odgovorila je "slobodna".

Kako piše Njujork tajms, beg je planirala nekoliko godina, uz pomoć trenera iz Finske Tine Jauhiainen i samozvanog bivšeg francuskog špijuna Hervéa Jauberta. Ipak, njena sreća trajala je manje od nedelju dana. Nekoliko dana nakon što je zaplovila Indijskim okeanom na Jaubertovoj jahti prema Indiji, s ciljem da dođe do SAD-a i zatraži politički azil, nije joj više bilo ni traga ni glasa.

Tek u decembru njena porodica je objavila nekoliko fotografija, uz napomenu da je Šeika sada kod kuće na sigurnom, nakon, kako tvrde, "otmice".

Ipak, njena priča nije mogla da bude zataškana, zahvaljujući videu koji je do sada na Jutjubu pogledan više od 2 miliona puta. Tokom 39 minuta video zapisa Šeikha Latifa opisala je na engleskom jeziku kako izgleda njen život u "zlatnom kavezu", za slučaj da je uhvate i ubiju.

"Neće me živu vratiti nazad. Ako ne uspem da izađem živa, barem je tu ovaj video", kazala je.

Nena starija sestra Šamsa pobegla je s 14 godina tokom puta u Englesku. Osoblje ju je na kraju pronašlo na ulici u Kembridžu i nasilno su je ukrcali u automobil. Detektiv Skotland Jarda počeo je da istražuje njen slučaj kao otmicu, ali je sve stalo kad mu vlasti Dubaija nisu dale da razgovara s njom.

Porodični zakon Emirata omogućava kažnjavanje žena zbog neposlušnosti. Devojke su tako izvlačili iz kreveta i batinjali, nisu im pružali medicinsku pomoć i za kaznu bi ih godinama držali u samici.

Šeika je živela iza visokih zidova palate s 40 soba u četiri krila, s oko stotinu sluga i prostorijom za rekreaciju, s bazenom i saunom. Ipak, ta je raskoš na kratkoj uzici. Svoj novac smela je da troši samo na hobije i sportove, ili na ručkove s prijateljima i manikire. Želela je da studira medicinu, ali to joj nije bilo dozvoljeno, kao ni putovanja, čak ni u susedni Abu Dabi.

Na prvi pogled niko ne bi mogao da zaključi ništa o njenom bogatstvu, kao ni o njenoj nesreći. U javnosti se pojavljivala potpuno prekrivenog tela i lica, nije se fotografisala i nikada nije govorila o svojoj porodici. Dok drugi imućni stanovnici Dubaija zasipaju Instagram prizorima svog blagostanja, njeno ime teško se moglo pronaći i pretraživanjem Googlea.

Ćutala je i tajno kovala svoj plan o begu u slobodu. Maštala je da pokrene reprezentaciju Emirata u sportskom padobranstvu i nadala se da će joj otac dopustiti da putuje na međunarodna takmičenja. Takođe, kao strastveni poklonik wellnessa i vegetarijanstva, sanjala je da investira u joga centar u Evropi.

Nekoliko dana prije bega, iskrala se iz šoping-centra da bi u stanu svog trenera snimila video. "Osećam se pozitivno kad razmišljam o budućnosti. Osećam da je to početak avanture. To je početak preuzimanja života u svoje ruke, moje slobode, slobode izbora. Zaista se radujem tome", rekla je u videu.

U noći 4. marta Šeika Latifa i Tiina Jauhiainen pripremale su se za spavanje u potpalublju jahte kojom su pobegle, kada su začule buku. Zaključale su se u kupatilu, ali ona se ubrzo napunila dimom. Na brod su se ukrcali naoružani ljudi koji su savladali i zavezali posadu, te su ih držali na podu i tukli. Tiini Jauhiainen kazali su da udahne po zadnji put u životu, ispričala je za Njujork tajms. Iako zavezana, Šeika se opirala i vrištala da želi politički azil u Indiji, ali ništa joj nije pomoglo. Ubrzo su je odveli.

Njen otac šeik Mohamed oglasio se tek kad je BBC nameravao da prikaže dokumetarni film, pa je njegova kancelarija izdala saopštenje u kojem tvrdi da je Šeikha na sigurnom u Dubaiju i da slavi svoj 33. rođendan s porodicom "u privatnosti i na miru". Jauhiainen je komentarisala za NYT da Šeika godinama nije slavila svoj rođendan s porodicom.

Na Božić je Dubai objavio fotografiju Šeikhe kako sedi s Meri Robinson, bivšom irskom predsednicom i bivšom poverenicom UN-a za ljudska prava, koja je kazala da je Šeikha sigurna s porodicom, ali da dobija psihijatrijsku pomoć, te ju je opisala kao "uznemirenu mladu ženu" s "ozbiljnim medicinskim problemom".

Šeikhini prijatelji bili su zatečeni, jer ona nikada nije imala psihičkih problema, osim onih koje je mogla da stekne zatočeništvom ili prisilnim uzimanjem medikamenata.

Nakon takvih komentara, Meri Robinson je objavila saopštenje da je njena procena bila iznesena "u dobroj veri", te je dodala da je devojčina "ranjivost bila očigledna".

To ne čudi, i njeni prijatelji primetili su na fotografijama da su joj oči mutne, a pogled izbegava kameru.

Advokat koji je sarađivao s aktivistima na slučaju Šeikhe Latife sredinom januara odustao je bez objašnjenja. Nekoliko njenih prijatelja u Dubaiju bili su previše uplašeni da bi dali izjavu za Njujork tajms, a Jaubert je naprasno prestao da odgovara na pitanja novinara, kako piše Njujork tajms.

"Ukoliko gledate ovaj video, onda i nije baš dobro. Ili sam mrtva, ili sam u jako, jako, jako lošoj situaciji", kazala je u svom videu Šeika Latifa. Očigledno, nije imala iluzije o svojoj sudbini u slučaju da je uhvate u begu.

BONUS VIDEO: NEVIĐENI TRIK! Evo kako najbolje da kupite obuću za sebe, a da ne pogrešite! Treba vam samo telefon i sličica! (VIDEO)

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.