OVA ŽENA JE ŠOKIRALA CELU AMERIKU: Razotkrila je koliko KORUPCIJE postoji u SAD
Aleksandra Okasio Kortez, Foto: Youtube printscreen

aleksandrija okasio kortez

OVA ŽENA JE ŠOKIRALA CELU AMERIKU: Razotkrila je koliko KORUPCIJE postoji u SAD

Ova 29-godišnja demokratkinja iz Njujorka, koja je do pre koju godinu radila kao konobarica, odlučila je da zaigra "kviz korupcije" s etičkim ekspertima

Objavljeno:

Američka kongresmenka Aleksandrija Okasio Kortez, koja je i pre nego je ušla u Kongres postala zvezda među demokratima - i omražena među republikancima - ponovo je postala viralna zbog svog nastupa na Kongresnom odboru za nadzor.

Ova 29-godišnja demokratkinja iz Njujorka, koja je do pre koju godinu radila kao konobarica, odlučila je da zaigra "kviz korupcije" s etičkim ekspertima koji su saslušani pred odborom.

Postavila im je niz domišljatih hipotetskih pitanja kojima je razotkrila dramatični nedostatak propisa koji bi sprečili da sebični i korumpirani poslanik čini šta god hoće. A onda je pokazala da je situacija s korumpiranim predsednikom još gora.

- Hajde da zaigramo igru munjevitih rundi, ja ću biti negativac i želim da se izvučem sa što je više loših stvari moguće, idealno kako bi se obogatila i ostvarila svoje interese, čak i ako to znači stavljanje mojih interesa ispred onih američkog naroda - počela je Okasio-Kortez.

- Ok, gospođo Hobert-Flin. Ja želim da se kandidujem. Ako želim da vodim kampanju koju potpuno finansiraju korporativni odbori za političku akciju (fondovi za prikupljanje sredstava za predizbornu kampanju, poznati po akronimu PAC, s time da se verzija ovog fonda koja može prikupljati neograničena sredstva zove super PAC), sprečava li me u pravnom smislu išta da to učinim? - pitala je kongresmenka jednu od etičkih eksperata.

- Ne - bio je kratak i jasan odgovor.

Dakle, zaključila je kongresnica, ništa je ne sprečava da koristi "tamni novac specijalnih interesa" iz korporativnih PAC-ova industrije fosilnih goriva, farmacije ili (privatnog) zdravstva.

Zatim je pokazala članak jednog od eksperata iz panela pred njom naslovljen "Ove isplate ženama su bile neprimjrene, ali to ne znači da su bile ilegalne", vezano za skandal oko svota u ukupnom iznosu od nekoliko stotina hiljada dolara koje je predsednik Donald Tramp, odnosno njegov tadašnji advokat Majkl Koen, isplatio navodnim TrAmpovim ljubavnicama - porno-glumici StormI Daniels i Plejboj zečici Karen Mekdugal u zamenu za njihovo ćutanje za vreme predizborne kampanje.

- Ok, recimo da sam stvarno, stvarno loš tip. I recimo da imam kosture u ormaru koje trebam prikriti da bih mogla biti izabrana. Mogu činiti svakakve grozne stvari. Potpuno je legalno da potplatim ljude (za ćutanje). A to se smatra govorom. Taj se novac smatra govorom - nastavila je Okasio-Kortez.

- Dakle, sad sam izabrana. Unutra sam. Imam moć da lobiram za, predlažem i oblikujem zakone koji su na snazi u SAD-u. Sjajno. Ima li ikakve čvrste granice, gospođo Hobert-Flin u smislu toga koje zakone smem da menjam, postoje li ikakva ograničenja na zakone koje smem da pišem ili utičem a njih, na temelju fondova specijalnih interesa koje sam prihvatila kako bih bila izabrana? - pitala je Okasio-Korteuz.

- Nema ograničenja - odgovorila joj je etičarka.

Okasio-Kortez je postavila sledeće pitanje:

- Sada, gospodine Mehrbani, ono što na kraju želim je obogatiti se sa što manje rada. To je ono što stvarno želim kao negativac, zar ne. Dakle, sprečava li me išta da držim deonice u naftnoj ili plinskoj firmi i da onda pišem zakone koji će deregulisati tu industriju, koji bi mogli podstaknuti deonice te firme da skoče, a da ja tako zaradim mnogo novca?

- Mogli biste to da uradite - rekao joj je ovaj etičar.

Ova demokratska socijalistkinja je zatim pitala "je li moguće da elementi ove priče važe za našu trenutnu vladu i trenutne zakonodavce". I na to je dobila potvrdan odgovor iz panela.

- Dakle, imamo sistem koji je fundamentalno disfunkcionalan. Imamo ove uticaje koji postoje u ovom telu. Što znači da su ovi uticaji ovde, u ovom odboru, i oblikuju pitanja koja se postavljaju vama. Je li to tačno? - pitala je Okasio Kortez.

- Da - odgovorio joj je ekspert.

Ali Okasio-Kortez tu nije bila gotova.

- Vezano za kongresni nadzor koji imamo, ograničenja koja postoje za mene kao kongresmenku, u poređenju s izvršnom granom vlasti, u poređenju s, recimo, predsednikom SAD-a, biste li rekli da Kongres ima istu vrstu kriterijima odgovornosti? - pitala je.

- U smislu zakona koji se odnose na predsednika? Nema gotovo nikakvih zakona koji se odnose na predsednika - odgovorio joj je ekspert, na šta je Okasio-Kortez poentirala kako sa svakog kongresmena, iako imaju izuzetno labava ograničenja u smislu sukoba interesa, svejedno "vredi viši etički standard nego za predsednika SAD-a".

- Dakle, još je lakše za predsednika SAD-a (da bude negativac), rekla bih - zaključila je Okasio-Kortez.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.