OVAKO SE TROŠI U NAJLUKSUZNIJEM GRADU NA SVETU: Niče novo MEGANASELJE, gradi se NAJVIŠI SOLITER... (VIDEO)
Kažu da je ovo jedan od najlepših gradova na svetu: Dubai, Foto: Youtube printscreen

preluksuzno

OVAKO SE TROŠI U NAJLUKSUZNIJEM GRADU NA SVETU: Niče novo MEGANASELJE, gradi se NAJVIŠI SOLITER... (VIDEO)

Za sam izgled nebodera arhitekti su inspiraciju pronašli u peščanim dinama i oazama

Objavljeno:

Prestonica super visokih nebodera, Dubai, uskoro će dobiti novo meganaselje koje će biti dom još jednom neboderu u tom gradu, Burdž Džumeiri.

Kako piše CNN, državna kompanija Dubai Holding predstavila je projekat izgradnje nebodera visokog 550 metara smeštenog u blizini najvišeg svetskog nebodera, Burdž Kalife, a planovi pokazuju da će biti smešten usred poslovnog i stambenog naselja Džumeire. Izgradnja nebodera i naselja počinje ovih dana, a predviđa se da će Burdž Džumeira biti gotov 2023.

Za sam izgled nebodera arhitekti su inspiraciju pronašli u peščanim dinama i oazama. Neboder će, zapravo, biti veliki vidikovac iz kojeg će se pružati pogled na celi grad, a na samom vrhu, u tzv. Kruni, nalaziće se restoran i lounge bar. Na ulasku u Burdž Džumeiru, na podu, posetioci će moći da vide veliki otisak prsta čelnika Dubaija, šeika Muhameda bin Rašida, koji će krasiti vodene fontane i amfiteatar. Uz to, Burdž Džumeira će, isto kao i 828 metara visok Burdž Kalifa, svetliti u raznim bojama.

Ali, ovo nije jedini neboder u gradskom planu. Naime, trenutno se u Dubaiju gradi 13 nebodera viših od 300 metara. Istočno od Burdž Kalife, na primer, gradi se Dubai Creek Tower koji će, jednom izgrađen, postati novi najviši neboder na svetu. Taj će neboder biti visok rekordnih 928 metara. Uz njega, gradi se i novi trgovački centar Dubai Square Mall vredan dve milijarde evra i površine čak sto fudbalskih igrališta, odnosno biće gotovo duplo veći od trenutno najvećeg svetskog šoping centra po ukupnoj površini, Dubai Malla.

Naselje Meydan One takođe je u izgradnji, a sadržavaće šoping centar koji bi trebalo da se otvori već sledeće godine, najdužu skijašku stazu u zatvorenom prostoru na svetu i 711 metara visok stambeni neboder Dubai One Tower.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.