TRAMP JE KONAČNO DOBIO PRAVU RIVALKU! Pelosi i demokrate će ga sprečiti da sagradi zid prema Meksiku?
Pelosi mnogi vide kao rivalku Trampu, Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

novi odnos snaga

TRAMP JE KONAČNO DOBIO PRAVU RIVALKU! Pelosi i demokrate će ga sprečiti da sagradi zid prema Meksiku?

Tramp je čestitao Nensi Pelosi na izboru za predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa

Objavljeno:

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD usvojile su plan o nastavku rada vlade bez izdvajanja finansijskih sredstava za zid koji je američki predsednik Donald Tramp obećao da će izgraditi na granici sa Meksikom.

Nova demokratska većina izglasala je ovaj plan nakon što se Tramp iznenada pojavio u sali za konferencije za novinare u Beloj kući i najavio dalju borbu za zid koji je obećao tokom predizborne kampanje, prenosi danas AP.

Paketom koji su demokrate usvojile obuhvaćen je predlog zakona o privremenom finansiranju Ministarstva za unutrašnju bezbednost na sadašnjem nivou do 8. februara, dok se nastavljaju dvostranački razgovori.

Paket je usvojen sa 239 glasova prema 192, precizira američka agencija.

Demokrate su usvojile, sa 241 glasom prema 190, i odvojenu meru o finansiranju ministarstava poljoprivrede, unutrašnjih poslova i drugih, do 30. septembra.

Predlog zakona o finansiranju Ministarstva za unutrašnju bezbednost je praktično identičan planu koji je Senat usvojio prošlog meseca, a koji je Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca odbacio sutradan, čime je rad vlade delimično blokiran.

Tramp je čestitao Nensi Pelosi na izboru za predsedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa, pošto se neočekivano pojavio na pres-brifingu u Beloj kući.

-To je veoma, veoma veliko dostignuće i nadam se da ćemo raditi zajedno i uraditi puno stvari - rekao je Tramp.

On je naveo da su infrastruktura, kao i još mnogo toga, teme na kojima bi dve strane mogle da rade.

- Mislim da će biti malo drugačije nego što mnogi ljudi misle, tako da čestitam Nensi. Sjajno, sjajno dostignuće - rekao je on.

Pelozi uputila je pismo Trampu pozivajući ga da održi govor o stanju nacije na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa 29. januara, prenosi Politiko.

- U duhu Ustava, pozivam vas da održite govor o stanju nacije na zajedničkoj sednici Kongresa u utorak, 29. januara, u Predstavničkom domu - poručila je Pelozi u pismu koje je sinoć uputila predsedniku.

Pelozi je pismo poslala par sati nakon što je izabrana za predsedavajuću Predstavničkog doma.

Nensi Pelozi (78) iz San Franciska je ovim imenovanjem postala i jedan od glavnih protivnika Trampu s kojim je ranije imala nesuglasice.

Ona je već bila predsedavajuća Predstavničkog doma od 2007. do 2010. i tada je bila prva žena u američkoj istoriji na toj funkciji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.