ČUDA SE IPAK DEŠAVAJU: Ženi urađena TRANSPLATACIJA MATERICE, a onda je doživela NAJVEĆU SREĆU U ŽIVOTU! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen Youtube

DIRLJIVO

ČUDA SE IPAK DEŠAVAJU: Ženi urađena TRANSPLATACIJA MATERICE, a onda je doživela NAJVEĆU SREĆU U ŽIVOTU! (VIDEO)

Lekar koji vodi ovo istraživanje pojasnio je koje su prednosti ovakvog postupka

Objavljeno: 09:22h

Žena u Brazilu rodila je dete nakon što joj je transplantovana materica od preminulog donora, a prema informacijama, ovo je prvi takav uspešan zahvat.

Lekari su ranije u zemljama poput Švedske i SAD-a uspešno transplantirali materice od živih donora, a nakon tih transplantacija žene kojima su materice presađene su rađale decu.

Kako piše Gardijan, u ovom slučaju stručnjaci kažu da se radi o značajnom napretku, jer je prvi put rođeno dete nakon što je presađena maternica od preminulog donora.

Lekar koji vodi ovo istraživanje pojasnio je koje su prednosti ovakvog postupka.

- Kod preminulog donora smanjujemo rizike, jer ne postoje rizici po onoga ko daje organ. Osim toga, manji su i troškovi jer nema hospitalizacije, a ni jako duge operacije donora - poručio je doktor Dani Ejzenberg sa Univerziteta u Sao Paulu.

Ejzenberg je rekao da je i sam pronalazak živih donora jako težak i logistički izazovan.

Gardijan javlja i kako ovo nije prva transplantacija materice s preminulog na živog donora, ali napominju kako je ovo prvi slučaj u kojem je nakon transplantacije s preminulog donora rođeno dete. Tim lekara je rekao da je rođena devojčica koja je zdrava i normalno se razvija.

Materica je transplantovana iz tela žene koja je preminula od izliva krvi u mozak. Imala je 45 godina i do tada je rodila troje dece. Primatelj organa bila je 32-godišnja žena koja je rođena bez materice. Ona je već mesec dana nakon transplantacije dobila prvi mesečni ciklus, a nakon sedam meseci došlo je do veštačke oplodnje. Trudnoća je prošla normalno, a dete je rođeno carskim rezom.

Posle rođenja deteta, materica je uklonjena iz tela žene kojoj je donirana u istom zahvatu u kojem je dete rođeno carskim rezom. Lekari su to objasnili time da bi bilo skupo održavati ženu na imunosupresivima koji su potrebni da telo ne bi odbacilo transplantovani organ.

Bonus video

ZIMSKA IDILA KOD NOVE VAROŠI: Tišina i rajska lepota na planini Bosanje, ali nju nema ko da vidi...

(Espreso.co.rs/ RTSRS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.