NAROD SU PRISILNO ISELILI IZ GRADOVA, A ONDA MUČILI I IZGLADNJIVALI: Vođe CRVENIH KMERA konačno osuđene za GENOCID
Osuđeni čelnici, Foto: EPA/NHET SOK HENG

istorijska presuda

NAROD SU PRISILNO ISELILI IZ GRADOVA, A ONDA MUČILI I IZGLADNJIVALI: Vođe CRVENIH KMERA konačno osuđene za GENOCID

Dva lidera su osuđena na doživotnu kaznu na sudu u Pnom Penu

Objavljeno:

Po prvi put su dvojica lidera režima Crvenih Kmera u Kambodži osuđena zbog genocida.

Nuon Čea (92) bio je zamenik lidera režila Pola Pota, Kieu Samfan (87) bio je šef države.

Oni su se našli na sudu zbog ubistava Čam muslimana i etičkih Vijetnamaca. Sud je zaključio da je njihov režim sproveo genocid. Skoro dva miliona ljudi je stradalo za vreme kratke, ali brutalne vladavine Crvenih Kmera od 1975. i 1979. godine.

Dva lidera su osuđena na doživotnu kaznu na sudu u Pnom Penu. Proglašeni su krivim za prisilne brakove, silovanja, verska proganjanja.

Ključan je bio zaključak da je Nuon Čea kriv za genocid nad Čam muslimanima i Vijetnamcima, dok je Samfan kriv za genocid nad Vijetnamcima. Ovo je jako važno jer se dugo vodila debata da li se u Kambodži genocid uopšte desio.

Tokom suđenja, naveden je citat iz govora Pola Pota iz 1978. godine, u kojem govori da "nijedno seme Vijetnamaca" neće moći da opstane u Kambodži. A prema istoričarima, njihova populacija od nekoliko stotina hiljada je posle brutalnog režima poptuno nestala.

Čam muslimani su takođe svedočili da im je zabranjivano da sprovode svoje verske obrede, i da su primoravani da jedu svinjetinu.

Crveni Kmeri bili su pokret maoista obrazovanih u Francuskoj. Želeli su da stvore samoodrživo, agrarno društvo: ispraznili su gradove i stanovništvo prisilno iselili u ruralna područja. Mnogi su izrabljivani do smrti, a mnogi su umrli od gladi jer je ekonomija propala.

Mučili su i ubijali sve one koje su smatrali neprijatelji: intelektualce, manjine, bivše vladine zvaničnike i njihove porodice. Njihovi zločini smatraju se jednim od najgorih u XX veku.

Režim je trajao do invazije Vijetnama 1979. godine, a lider Pol Pot je pobegao i uhapšen je tek 1997. Preminuo je u kućnom pritvoru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.