VLADA VELIKE BRITANIJE DOGOVORILA SA BRISELOM TEKST SPORAZUMA O BREGZITU: Laburisti postavili šest uslova!
Vlada premijera Tereze Mej saopštila je da je dogovorila tekst sporazuma o povlačenju Londona iz EU sa Briselom, Foto: Fonet

protiv sporazuma o "Bregzitu"

VLADA VELIKE BRITANIJE DOGOVORILA SA BRISELOM TEKST SPORAZUMA O BREGZITU: Laburisti postavili šest uslova!

Vlada premijera Tereze Mej saopštila je da je dogovorila tekst sporazuma o povlačenju Londona iz EU sa Briselom

Objavljeno:

Bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je da sporazum Londona i Brisela o "Bregzitu" predstavlja "vazalski odnos", koji neće zaštititi Severnu Irsku unutar Ujedinjenog Kraljevstva, te da ga on neće podržati kada dođe pred poslanike u parlament.

Džonson je rekao da on sam nije u potpunosti video dogovoreni tekst sporazuma, ali da je upoznat o suštini, kao i mnogi drugi.

"To je vazalski odnos. To je praktično neprihvatljivo za svakoga ko veruje u demokratiju", rekao je on."Prvi put od odvajanja, Dablin će prema ovom sporazumu imati više ovlašćenja u nekim aspektima vezanim za Vladu Severne Irske nego London. Ja zaista ne vidim kako se to može podržati", rekao je DŽonson.

Ranije večeras, Vlada premijera Tereze Mej saopštila je da je dogovorila tekst sporazuma o povlačenju Londona iz EU sa Briselom, a koji će premijer sutra predstaviti ministrima.

Glavna britanska opoziciona Laburistička partija glasaće protiv sporazuma o "Bregzitu" koji ne ispunjava njihove zahteve, rekao je vođa laburista DŽeremi Korbin, navodeći da sumnja da će sporazum biti dobar za Britaniju.

"Razmotrićemo detalje onoga što je dogovoreno kada nam budu predočeni. Ali iz onoga što do sada znamo iz ovog haotičnog načina pregovaranja, mislimo da ovo neće biti dobar sporazum za državu", naveo je Korbin u saopštenju.

On je podsetio da su laburisti od početka jasno rekli da sporazum mora da podrži radna mesta i ekonomiju i da garantuje standarde i zaštitu.

"Ako sporazum ne ispunjava naših šest zahteva i ne funkcioniše za celu zemlju, onda ćemo glasati protiv", rekao je lider Laburističke partije večeras, nakon što je iz Vlade u Londonu saopšteno da je postignut sporazum o "Bregzitu" sa Briselom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.