OSUĐENA JE NA SMRT ZBOG ČAŠE VODE! Pakistanski sud pomilovao hrišćanku, sudijama sada prete SMRĆU!
Asia Bibi, Foto: AP

NEVEROVATAN SLUČAJ

OSUĐENA JE NA SMRT ZBOG ČAŠE VODE! Pakistanski sud pomilovao hrišćanku, sudijama sada prete SMRĆU!

Njen slučaj izazvao je ogromno nezadovoljstvo među hrišćanima širom sveta i podele unutar Pakistana

Objavljeno:

Vrhovni sud Pakistana ukinuo je danas presudu hrišćanki Asiji Bibi koja je bila osuđena na smrt zbog bogohuljenja i doneo odluku po kojoj je ona slobodna, ukoliko nije osuđena ni za kakav drugi zločin, a trvdokorna islamistička partija Pakistana TLP je zbog te odluke, pokrenula proteste i pozvala na ubistvo sudija.

Glavni sudija Sakib Nisar ukinuo je presudu koju je doneo viši sud u Lahoreu 2010. godine, osudivši Bibi, majku četvoro dece, na smrt, prenosi Rojters.

Njen slučaj izazvao je ogromno nezadovoljstvo među hrišćanima širom sveta i podele unutar Pakistana gde su dva političara koji su pokšavali da joj pomognu bili ubijeni.

TLP je pre donošenja ove odluke Vrhovnog suda upozorila da će pokrenuti ulične proteste ako Bibi bude oslobođena ili joj bude smanjena kazna.

Danas su pristalice te partije izašle na ulice, blokirajući puteve u velikim gradovima i negodujući na odluku suda koju su, s druge strane, podržali borci za ljudska prava, navodi agencija.

Oni su pozvali na ubistvo glavnog sudije vrhovnog suda i još dvojice koji su zajedno sa njim doneli odluku, a lider TLP Muhamed Afzal Kadri takođe je pozvao na raspuštanje vlade premijera Imrana Kana zbog slučaja Asije Bibi.

- Vođa TLP-a, Muhamed Aflaz Kadri izdao je ukaz koji navodi da glavni sudija i svi oni koji su naredili oslobađanje Asije zaslužuju smrt - rekao je portparol te partije Ejaz Asrafi.

Asia Bibi je osuđena zbog svađe koju je imala sa grupom žena 2009. godine. Brali su voće, kada je izbio sukob oko čaše vode. Žene su rekle da zao što je Asia pila iz čaše, ona je postala "prljava" zbog toga što je Asia hrišćanka. Naredili su joj da pređe u islam.

Kasnije su je pretukli, a tada je navodno "priznala" bogohuljene. Zatim je uhapšena.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.