Brutalni svet MS-13, najsvirepije bande na svetu! A klinci se i dalje lože na njih. Zašto? (FOTO) (VIDEO)

Hodajuće slikovnice

Brutalni svet MS-13, najsvirepije bande na svetu! A klinci se i dalje lože na njih. Zašto? (FOTO) (VIDEO)

Iako poreklo vuče iz Salvadora, Mara Salvatruča iliti MS-13 nastala je početkom osamdesetih u Kaliforniji i vremenom, zahvaljujući osobenom imidžu pripadnika i ispoljenoj brutalnosti, postala jedna od najpoznatijih bandi na svetu
Objavljeno: 09:59h

Uz njeno ime vuče se krvav trag. Mara Salvatruča ili skraćeno MS-13 jedna je od najpoznatijih bandi na svetu, a ovo je priča o njoj.

Nastala je početkom osamdesetih u Kaliforniji, gde je veliki broj Salvadoraca pobegao od građanskog rata i otvorio privatne biznise - najčešće berbernice i restorane.
Kriminalne intencije brojnih već postojećih bandi u "Zlatnoj državi" naterale su pridošlice da ubrzo organizuju samoodbranu.

Na "Kaliče" slengu španskog jezika, "mara" je banda (od "marabunte", vrsta mrava-radilice), "salva" je skraćenica od "salvador" što na španskom znači spasitelj, dok je "truča" izraz za stanje pripravnosti.
"Salvatručama" se su nekada nazivali i gerilci salvadorski seljaci tokom građanskog rata u ovoj zemlji. Izvorno, MS-13 ima izražene levičarske korene, a Salvador postojanu tradiciju krvavih bratoubilačkih sukoba.
"M" je 13. slovo abecede. MS-13 je dodao "nesrećni broj" u svoje ime u znak poštovanja prema tzv. Meksičkoj mafiji poznatoj i kao "La eMe", jednoj od najjačih bandi Latinosa u američkim zatvorima.
S tim u vezi su i tzv. đavolji rogovi, pozajmljeni iz ikonografije heavy metala, koji okrenuti naopako simbolizuju slovo "M".
Da bi se ušlo u bandu, treba preživeti uobičajenu inicijaciju u trajanju od 13 sekundi. Posle batinanja u tom vremenskom periodu, postajete član. Od vas se očekuje da radite sve šta vam se kaže, uključujući i ubistva.
Brenda Paz, sedamnaestogodišnja članica bande koja je nameravala da pripadnicima FBI i policije "otkuca" MS-13, nađena je 2003. mrtva u Virdžiniji.
Bandi se pripisuje i brutalno ubistvo 28 putnika autobusa u Hondurasu pred kraj 2004. godine, većinom žena i dece.
Kao i sve zatvorene grupe, i MS-13 imaju razvijen sistem znakova.
A prepoznaju se i po ekstremnoj sklonosti prema tetoviranju. Najčešće se "za crtanje" biraju motivi vezani za bandu.
Vremenom su iznuda, oružane pljačke, brutalna ubistva i poslovi sa drogom postali jedino polje delovanja bande. Zabeleženi su i slučajevi dečije prostitucije.
Njeno delovanje registrovano je u 44 od 50 američkih država.
Više od pet hiljada članova bande uhapšeno je u SAD od 2005. godine.
Amerikanci svake godine deportuju na desetine hiljada Salvadoraca koji u domovini nisu počinili nijedno krivično delo, pa samim tim ne mogu da budu uhapšeni. To se odražava na himalajske stope ubistava u krhkoj centralnoameričkoj državi.
Glavni rival MS-13 u Salvadoru je banda Barrio 18.
Do sklapanja primirja između ove dve bande 2011, stopa ubistava u Salvadoru bila je neverovatnih 5.5 na dan!
A prijavljeno je i više od 1000 otmica i nestanaka godišnje.
Slično meksičkim "Narko-koridosima" koji pesmom slave gangsterski način života, i u siromašnim kvartovima (Barriosima) širom Centralne Amerike članstvo u bandi i život izvan zakona glamurizuje se kao jedina opcija za izlaz iz bede.
Levičarski predsednici Salvadora preferiraju princip "čvrste ruke" u obračunu sa bandama. Broj zatvorenika se od 2000. utrostručio, a zatvorski kapaciteti se u istom periodu nisu menjali.
Zbog toga te zatvore iznutra niko ne čuva.
Godišnje se na borbu protiv bandi potroši 2.6 milijarde dolara, dok se procene njihovog godišnjeg profita procenjuju na "skromnih" 60 miliona dolara.
Osim u Salvadoru i SAD, MS-13 ima jako uporište i u Gvatemali, i razvijene poslovne veze sa meksičkim kartelima poput onog iz zloglasne Sinaloe, baš kao i sa slično "išaranim" japanskim Jakuzama.
O MS-13 snimljeno je dosta TV emisija, a pažnju privlači i film "Sin Nombre", režisera Caryja Jojija Fukunage, koji se kasnije proslavio režijom prve sezone hit serije "Istinski detektiv".

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.