NAPADI NA TRAMPOVE KRITIČARE: Demokrate i Si-En-En na meti terorista, ali nisu bili jedini!
Evakuacija Si-En-Ena, Foto: EPA/JUSTIN LANE

podmetniti sumnjivi paketi

NAPADI NA TRAMPOVE KRITIČARE: Demokrate i Si-En-En na meti terorista, ali nisu bili jedini!

Paketi-bombe koji su otkriveni tokom jučerašnjeg dana sadržali su prah i izlomljeno staklo u cevi od PVC materijala dugoj oko 15 centimetara

Objavljeno:

Američki Federalni istražni biro (FBI) potvrdio je da je presreo još dva sumnjiva paketa upućena poštom i adresirana na predstavnicu Demokratske partije iz Kalifornije u Predstavničkom domu Kongresa SAD Maksin Voters.

Presretnuti paketi imaju slične karakteristike kao pet ranije otkrivenih eksplozivnih naprava, upućenih na adrese političara i medija.

AP prenosi da je FBI to saopštio noćas putem Tvitera.

Federalne vlasti otkrile su prvi paket u poštanskom skladištu u Los Anđelesu, nakon što je prethodno Votersova objavila da je u njenu kancelariju u Vašingtonu upućen sumnjiv paket.

Neimenovani američki policijski zvaničnik izjavio je za AP da su paketi-bombe koji su otkriveni tokom jučerašnjeg dana sadržali prah i izlomljeno staklo u cevi od PVC materijala dugoj oko 15 centimetara i oblepljenoj crnom trakom.

Ovaj zvaničnik je kazao da su paketi imali i malu bateriju nalik onoj za časovnike, ali nije želeo da se izjasni da li je prah bio eksplozivan.

Agencije su juče prenele da je američka policija presrela eksplozivne naprave poslate poštom bivšem predsedniku Baraku Obami, bivšoj kandidatkinji za predsednika Hilari Klinton i Si-En-Enu, ocenjujući da je reč o napadima na istaknute demokrate i novinsku mrežu koju često kritikuju politički konzervativci.

Presretnuti su i sumnjivi paketi namenjeni bivšem državnom tužiocu Eriku Holderu i kongresmenki sa Floride, Vaserman Šulc, kao i guverneru Njujorka Endrjuu Kuomu.

AP je naveo da nijedan od paketa nije eksplodirao niti ima podataka da je neko eventualno povređen.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je na konferenciji za novinare da je "očito reč o terorističkom aktu".

Rojters je naveo da su, svega dve nedelje uoči kongresnih izbora, u zemlji polarizovanoj pod predsednikom Donaldom Trampom, paketi učinili još napetijim politička nadmetanja koja će odlučiti da li demokrate mogu da ugroze većinu koju sada imaju republikanci u Kongresu.

Paket poslat na adresu Klintonovih u predgrađu Njujorka presretnut je u utorak kasno uveče po lokalnom vremenu, dok je paket upućen Obami presretnut juče rano ujutru, tokom rutinske provere sadržine pošiljki, saopštila je tajna služba, ističući da ni Obama ni Klintonovi nisu bili u opasnosti.

Policija je presrela i "funkcionalnu eksplozivnu napravu" i koverat sa belim prahom i u "Tajm Vorner centru", gde se nalazi redakcija "Si-En-Ena" u Njujorku, a eksperti analiziraju da li je reč o opasnoj supstanci, rekao je na konferenciji za novinare policijski komesar Džejms O'Nil.

Neboder "Tajm Vorner centar" evakuisan je iz predostrožnosti, rekao je zaposlenima direktor "Si-En-Ena" Džef Caker, dodavši da ta medijska mreža proverava svoje redakcije širom sveta.

Njujorška policija je nakratko izdala upozorenje pozvavši ljudi u blizini te zgrade, koja se nalazi nedaleko od Central parka, da se "sklone".

"Si-En-En", za koji Rojters napominje da je često meta Trampovih kritika, navodi da je paket koji je stigao na tu adresu zapravo bio upućen bivšem direktoru CIA-e Džonu Brenanu, inače otvorenom kritičaru Trampa.

Bela kuća je u saopštenju osudila pokušaje napada na Obamu i Klintonove kao "podle i zastrašujuće činove", upozorivši da će svi krivci biti pozvani na odgovornost.

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je da takvim činovima "nema mesta u zemlji", sa čim se, porukom na Tviteru, ubrzo složio i predsednik Tramp.

Bomba je u ponedeljak poslata poštom i na njujoršku adresu Džordža Soroša, velikog donatora Demokratske stranke.

Šef obaveštajnog sektora njujorške policije rekao je da je paket poslat "Si-En-Enu" verovatno povezan sa paketima upućenim Obami, Klintonovima i Sorošu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.