ISTINA NE MOŽE DA SE SAKRIJE: Ekshumirano 15 srpskih žrtava Oluje!
Reč je o pet žrtava ženskog pola i osam muškog pola, Foto: Printscreen/Youtube

na zahtev porodica

ISTINA NE MOŽE DA SE SAKRIJE: Ekshumirano 15 srpskih žrtava Oluje!

Svi ekshumirani posmrtni ostaci su prebačeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Objavljeno:

Na području Karlovačke županije ekshumirani su posmrtni ostaci 15 žrtava stradalih u akciji Oluja 1995., a identificiranje DNK analizom biće obavljeno u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, zaopštilo je u utorak državna Komisija za nestale osobe Vlade Srbije.

Nadležna tela Republike Hrvatske su, kako se navodi u saopštenju, 23. oktobru završila šestodnevne ekshumacije s registrovanih mesta na kojima su pokopani posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti stradalih u vojnoj akciji Oluja.

Ekshumirani su posmrtni ostaci ukupno 15 osoba - na lokalnom groblju u Ličkoj Jesenici (5), na groblju Svetog Petra u Dugoj Resi (1), na pravoslavnom groblju u Malom Kozincu (6), groblju u Gornjem Sjeničaku (1), lokalnom groblju Božić u Podgorju Krnjačkom (1) i na mesnom groblju u Tušiloviću (1).

Pet žena

Prema preliminarnim podacima, reč je o pet žrtava ženskog pola i osam muškog pola, dok za dva tela nije bilo moguće utvrditi pol.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci su, kako je saopšteno, prebačeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu gde će biti uzeti uzorci radi identifikovanja metodom DNK analize, a potom sledi identifikovanje žrtava.

U mestu Plaški su, po pojedinačnim zahtevima porodice, ranije ekshumirani posmrtni ostaci dve osobe temeljem "preliminarno utvrđenog identiteta".

"Skladno potpisanim međudržavnim dokumentima s Republikom Hrvatskom i na temelju postignutih dogovora, ekshumacijama su u svojstvu promatrača naoložili predstavnici Komisije za nestale osobe Vlade Srbije", navodi se u saopštenju.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za ubrzanje rešavanja slučajeva osoba koje se vode kao nestale u vezi s oružanim sukobima i suradnje nadležnih tela u regiji, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, a poglavito značaj za članove porodice nestalih osoba, naglašeno je u saopštenju Komisije za nestale osobe Vlade Srbije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.