CELA AMERIKA JE OVO ČEKALA: FBI završio istragu o Kavanou, čeka se odluka Senata!
Foto: Reuter

slučaj breta kavanoa

CELA AMERIKA JE OVO ČEKALA: FBI završio istragu o Kavanou, čeka se odluka Senata!

Izveštaj je poverljive prirode i senatori neće imati prava da govore o njegovom sadržaju

Objavljeno:

Odbor za pravosuđe američkog Senata saopštio je danas da je dobio izveštajFederalnog istražnog biroa (FBI) o navodima o seksualnom uznemiravanju upućenim kandidatu za Vrhovni sud Bretu Kavanou.

Predsednik Odbora Čak Grasli je u Tviter poruci danas napisao da je primljena dodatna dubinska provera FBI-ja vezana za navode upućene sudiji Kavanou.

Očekuje se da će Grasli pročitati izveštaj danas pre podne a zatim će to učiniti i njegove kolege iz senatskog odbora za pravosuđe. Izveštaj je poverljive prirode i senatori neće imati prava da govore o njegovom sadržaju.

Republikanci su se složili da traže od Ef-Bi-Aja (FBI) dodatne provere oko optužbi upućenih Kavanou, posle prošlonedeljnog iskaza prve žene Kristin Blejzi Ford koja ga optužuje da je seksualno napao kada su bili u srednjoj školi 1980-ih.

Kavano odbacuje te optužbe. Kavanoa su pored Kristin Blejzi Ford još dve žene optužile za seksualni napad.

Prošle nedelje je senatski odbor za pravosuđe ispitivao Ford i posle toga odvojeno sudiju Kavanoa. Advokati Blejzi Ford su reki da FBI nije nju kontaktirao u dodatnoj istrazi. Međutim istražitelji FBI-ja jesu razgovarali sa drugom ženom Deborm Ramirez koja tvrdi da se Kavano pijan skinuo pred njom na žurci dok su bili na studijama na Jejlu. Kavano je rekao da je ta optužba lažna.

Senat u punom sastavu treba da razmatra nominaciju Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda, a prvo glasanje se očekuje u petak.

Vođa većine u Senatu Mič Makonel će verovatno sazvati finalno glasanje preko vikenda.

Navodi o seksualnom uznemiravanju kad je Kavano bio u srednjoj školi i na fakultetu poremetili su planove predsednika Donalda Trampa da stavi Kavanoa, konzervativnog sudiju apelacionog suda, na mesto sudije Vrhovnog suda.

Iako je Kavano demantovao optužbe tri žene protiv njega one su se pokazale tako kontroverzim da je Tramp dao uputstva FBI-ju da otvori dubinsku istragu o tome.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.