SASLUŠANJE KAVANOA BILO JE BORBA DVE AMERIKE: Hoće li Senat poverovati ŽENAMA ili KONZERVATICIMA?
Foto: Reuter

potres u sad

SASLUŠANJE KAVANOA BILO JE BORBA DVE AMERIKE: Hoće li Senat poverovati ŽENAMA ili KONZERVATICIMA?

Bret Kavano je odbacio sve optužbe i u dramatičnom svedočenju rekao da nikada neće odustati - dok tri žene koje tvrde da su njegove žrtve zahtevaju reakciju

Objavljeno: 10:52h

U SAD se juče održalo saslušanje Trampovog kandidata za Vrhovni sud Breta Kavanoa, koji je od strane više žena optužen za seksualni napad.

Bret Kavano je odbacio sve optužbe i u dramatičnom svedočenju rekao da nikada neće odustati.

Kristin Blejzi Ford, žena koja ga je optužila, rekla je da je napad koji je doživela promenio njen život.

Glasanje za Vrhovni sud će ipak biti odloženo dok FBI ne sprovede istragu o optužbama.

Dvojica zvaničnika iz republikanske partije bliskih Beloj kući kazali su da je Tramp izrazio empatiju prema Kavanu i njegovoj porodici slušajući njegovo emotivno svedočenje, ali istakli da je njime američki predsednik i ohrabren.

Vrhovni sud je jako bitno telo u američkom političkom sistemu, pošto je najveći pravni autoritet, i donosi odluke o jako bitnim temama koje dele društvo, poput abortusa. Ukoliko bi Kavano postao jedan od sudija, to bi prevagnulo balans u sastavu sudija u korist konzervativaca.

Zato republikanci optužuju demokrate da iz tog razloga namerno odlažu Kavanovo postavljanje za sudiju.

Šta je Kristin Blejzi Ford rekla na saslušanju?

Profesorka koja tvrdi da je Kavanova žrtva dobila je ogromnu podršku #MeToo pokreta - koji se bori protiv seksualnog zlostavljanja žena.

Ona je tokom svedočenja često bila na ivici suza:

- Nisam danas ovde zato što želim da budem ovde. Ja sam preplašena. Ovde sam jer mislim da je moja građanska dužnost da ispričam šta se desilo kada smo Kavano i ja bili u srednjoj školi.

Ispričala je da su je Kavano i njegov prijatelj Mark Džadž zaključali u sobu pijani, kada je imala 15 godina, a on 17. Kavano ju je prikovao za krevet i pokušao da je skine.

- Bretov napad je dramatično izmenio moj život. Dugo vremena sam bila posramljena i preplašena da bilo kome ispričam. Pokušala sam sebe da utešim da me Bret nije silovao, da nastavim dalje i pretvaram se da se to nije desilo.

Kako je Kavano odgovorio?

Kavano je odgovarao borbeno, ali je imao i on emotivnih trenutaka.

- Ceo ovaj proces postao je nacionalna sramota. Ustav daje Senatu bitnu ulogu u postavljanju sudija, ali ste savetovanje i podršku zamenili namerom da me uništite. Možete me pobediti, ali vaš konačni glas neće me naterati da odustanem. Nikada! - rekao je Kavano.

Kavano je priznao da je pio u srednjoj školi, ali tvrdi da nije bio na žurci koju je Ford opisala, i da to pokazuje kalendar koji je vodio te godine.

Njegove tvrdnje potvrdio je i njegov drug Mark Džad.

Demokrate su nakon saslušanja odmah pozvali Trampa da povuče Kavanovu nominaciju. Međutim, Tramp ohrabren je zbog snažnog načina na koji je kandidat za sudiju Vrhovnog suda svedočio.

Za vreme saslušanja, izbili su protesti žena ispred Vrhovnog suda, a 59 osoba je uhapšeno.

Pojavile su se još dve žene koje Kavana optužuju za seksualno uznemiravanje 1980-ih godina.

U ponedeljak je 53-godišnja Debora Ramirez, u intervjuu za "Njujorker", opisala incident na pijanoj žurci na univerzitetu Jejl, dok je u sredu Džuli Svetnik iz Vašingtona govorila o grupnim silovanjima na studentskim zabava, od 1981. do 1983. godine, na kojima je Kavano bio prisutan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.