PRE 20 GODINA UBIO JE MALOG NIKIJA, a sada je konačno UHAPŠEN! (FOTO)
Foto: Policija

dolijao

PRE 20 GODINA UBIO JE MALOG NIKIJA, a sada je konačno UHAPŠEN! (FOTO)

Osumnjičeni je identifikovan posle najveće istrage pomoću DNK podataka u novijoj istoriji

Objavljeno:

Glavni osumnjičeni za 20 godina star slučaj ubistva holandskog dečaka Nikija Verštapena uhapšen je juče u Španiji.

Osumnjičeni Jos Breh identifikovan je posle najveće istrage pomoću DNK podataka u istoriji Holandije. Holandska policija je povezala DNK njegove rodbine s onim nađenim na odeći ubijenog dečaka i tako došla do presudnog traga u ovoj dvadesetogodišnjoj istrazi.

- Jos B. (55), osumnjičen u smrti Nikija Ferštapena, uhapšen je u Španiji u nedelju popodne. Priveden je i biće predat Holandiji - saopštila je policija južne holandske pokrajine Limburg, gde je 11-godišnji dečak nestao u avgustu 1998. godine.

Kako javlja BBC, Ferštapen je tamo bio u letnjem kampu kada je naprosto nestao iz svog šatora. Njegovo telo pronađeno je već sledećeg dana, ali potraga za njegovim ubicom trajala je sve do juče.

Breh je 1998. uočen u blizini mesta zločina. Policija ga je ispitala, ali ga je ubrzo pustila, pogrešno verujući da je bio samo nevin prolaznik.

Ovaj Holanđanin, koji je sada optužen za otmicu, seksualni napad i ubistvo, nestao je ranije ove godine, očigledno u strahu da će forenzička istraga dovesti policiju upravo do njega. Prošle godine je pobegao u istočnu Francusku, a zatim u Španiju.

Breh je uhapšen u jednom kampu
Breh je uhapšen u jednom kampu foto: Policija Španije

Ali policija je, pošto je njegova porodica prijavila njegov nestanak, pretragom njegove kuće pronašla DNK koji je 100 % odgovarao onom pronađenom na telu dečaka.

Ubica je na kraju pronađen kad je policija prošle nedelje objavila njegovu fotografiju i pozvala sve koji su ga videli da se jave. Na kraju je njegov sunarodnik, koji živi u Španiji i koji ga je video prošlog meseca u selu Kastelterkol, severno od Barselone, to i dojavio policiji.

- Živeo je u šatoru u šumi, blizu kuće koju je nekoliko ljudi posećivalo godinama. To je neka vrsta komune gde sam i ja živeo godinama - rekao je ovaj Holanđanin za novine Telegraaf.

Posebno je zanimljivo da je holandska policija došla do DNK ubice nakon što je više od 14 hiljada Holanđana dobrovoljno dalo svoj DNK na analizu. Policija se nadala da će analizirajući ovaj DNK naići na uzorak nekoga ko mu je u srodstvu i tako suziti istragu, što se i dogodilo.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.