PRIČA SE ODAVNO ODVIJALA UZ POMOĆ NATO-A I AMERIKE: Proterivanje ruskih diplomata iz GRČKE je vrh ledenog brega!
Foto: Shutterstock/Fonet

špijunski trileri

PRIČA SE ODAVNO ODVIJALA UZ POMOĆ NATO-A I AMERIKE: Proterivanje ruskih diplomata iz GRČKE je vrh ledenog brega!

Proterivanje ruskih diplomata iz Grčke ishod je procesa koji se razvijao mesecima..

Objavljeno:

Atens vois podseća na špijunske trilere i uključuje američke i grčke obaveštajne službe, crkvene grupe u Grčkoj i na Kipru, kao i u Istanbulu, Makedoniji, a pominje se i Srpska pravoslavna crkva.

Cilj obaveštajne akcije su bili "ruski faktor" i njegova aktivnost u severnoj Grčkoj i na Svetoj Gori, zatim poslovne grupe i mitropoliti Grčke pravoslavne crkve pod ruskom kontrolom, kao i kupovina luke Solun.

Današnja vest o proterivanju dva ruska diplomata je samo "vrh ledenog brega" jer se priča "odavno odvija" uz rad američkih službi i mehanizama NATO-a, u saradnji s Nacionalnom obaveštajnom službom Grčke (EYP) na "detaljnom mapiranju kontakata, finansiranja, kretanja ruskih agenata u Grčkoj", kao i njihove povezanosti sa "specifičnim političkim, društvenim i ekonomskim aktivnostima", piše sajt. Odavno je "koordiniranim curenjem" informacija iz rukovodstva EYP javnost obaveštena o "planu za destabilizaciju", a "između redova" se moglo shvatiti da se sumnja na ulogu "treće zemlje" koja deluje u Grčkoj, "ali i u širem regionu". "Ruski faktor" je, piše Atens vois, igrao sa "asovima u rukavu" i to "iznutra". To što je francusko-nemački konzorcijum kupio luku u Solunu, ali uz učešće ruskog biznismena Ivana Savidisa, "izazvalo je momentanu intervenciju američke ambasade i lično američkog ambasadora u Atini". U Ministarstvu spoljnih poslova i kabinetu premijera Grčke sastavljene su beleške čiji su autori tvrdili da se iza "konzorcijuma" koji je kupio luku, "krije ruska mafija" i da je ugovor "razrađen paravan", a ruski "biznismen" grčkog porekla Ivan Savidis " 'trojanski konj' vlade" u Moskvi, piše sajt. Priča se komplikuje januara, kada je počeo proces rešavanja "makedonskog pitanja", čemu se ruski faktor usprotivio preko ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

"Intervencija Moskve" je bila dvosmerna, piše sajt: s jedne strane uticaj u ekstremno-desničarskim nacionalističkim krugovima Grčke, među kojima i na Svetoj Gori, a s druge aktiviranje protivnika sporazuma i u Makedoniji, pre svega stranke VMRO, "čija struktura je aktivna karika ruka ruske diplomatije još od kraja 19. veka". Slučaj je stekao šire dimenzije, jer se ta aktivnost poklopila s projektom Vaseljenske patrijaršije za unapređenje autokefalnosti Crkve Ukrajine što je "razljutio ruski faktor". Uz to je vaseljenski patrijarh Vartolomej preuzeo rešavanje crkvene dimenzije problema Grčke s Makedonijom tako da se Crkva u Makedoniji, kao Arhiepiskopija Ohridska, "stavi pod Vaseljensku patrijaršiju i tako zauvek istrgne iz Patrijaršije Srbije", piše sajt. U isto vreme crkvena hijerarhija na Kipru je shvatila da je " 'invazija' ruskog faktora otišla toliko daleko da je neke tamošnje mitropolije pretvorila u 'mali Kremlj' ", piše sajt pozivajući se na izveštaje o tome. Pošto je Kiparska crkva "ključni politički partner i ključni ekonomski igrač" na ostrvu, te su se stvari još više zaoštrile zbog perspektive eksploatacije prirodnog gasa i nafte u priobalju Kipra. Sve to je uznemirilo crkvene krugove u Grčkoj, koji decenijama održavaju "odlične odnose" s Patrijaršijom u Moskvi, te su se "okrenuli protiv Vaseljenske patrijaršije". Jedan od centara odlučivanja o ruskim aktivnostima je lokalizovan na Svetoj Gori, gde su se, "izgovarajući se hodočašćem", okupljali poznati grčki ekstremni desničari, poslanici "Zlatne zore", "moćni crkveni faktori", privrednici i "mnogi Rusi svih specijalnosti". Tako su počeli junski mitinzi protiv sporazuma Grčke s Makedonijom, iznajmljivani su autobusi, "regrutovane su eminentne ličnosti iz svih oblasti". "Novac je tekao u izobilju na obe strane granice, u ime 'patriotizma' ", piše sajt. Tek pre dve nedelje kabinet premijera Grčke je jednim saopštenjem "fotografisao" Ivana Savidisa kao "jednog od dva biznismena koji rade na potkopavanju Vlade i destabilizaciji Grčke".

Prethodno je Savidis svoje preduzeće u Rostovu, u Rusiji, iznenada prodao, te i najveću grčku zadružnu duvansku kompaniju "SEKAP". Tako su tom preduzetniku u Grčkoj preostali hotel "Makedonija" u Solunu, koji je iznajmio, malo preduzeće za mineralnu vodu i bezalkoholne napitke "Suroti", list "Etnos" koji je u krizi, skup TV-kanal "E" i solunski fudbalski klub PAOK, kao i 15 odsto vlasništva luke u Solunu. Pošto je kabinet grčkog premijera odlučio da "preseče stvar" i pristao na proterivanje dvojice ruskih diplomata i odbijanje ulaska u zemlju druge dvojice, piše sajt, očekuje se da će sledeći koraci biti "diskretniji, ali efikasniji": revizija bankovnih računa, "čišćenje u Crkvi" koja u Grčkoj nije odvojena od države, izmene nekih od poslednjih odluka o privatizaciji državne imovine, promene u medijima. U tome američka ambasada u Atini ima ulogu "kerbera" - čuvara i nadzornika, te "nije slučajno da se obelodanjivanje proterivanje dvojice ruskih diplomata poklopilo s početkom samita NATO-a u Briselu. Poruka Atine raznim primaocima je jasna: Ne samo što pripadamo Zapadu, mi jesmo Zapad", zaključuje Atens vois.

Bonus video:

Espreso intervju - Borko Stefanović

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.