DETALJAN PLAN SPASAVANJA DECE IZ PEĆINE NA TAJLANDU: Četiri kilometra dugačak put užasa sa jednom CRNOM TAČKOM! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter/Yayqe

Sve je razrađeno do detalja

DETALJAN PLAN SPASAVANJA DECE IZ PEĆINE NA TAJLANDU: Četiri kilometra dugačak put užasa sa jednom CRNOM TAČKOM! (FOTO) (VIDEO)

Pećina u kojoj se nalaze od 23. juna većim delom je poplavljena, a zarobljeni dečaci uglavnom nisu plivači, što akciju čini još komplikovanijom

Objavljeno: 14:18h

Akcija spasavanje mladih fudbalera i njihovog trenera iz poplavljene pećine na severu Tajlanda, počela je jutros. Iako su lokalne vlasti u saradnji sa međunarodnom grupom ronilaca preduzele sve mere da zaštite dečake, pred njima je dug i opasan put do površine.

Pećina u kojoj se nalaze od 23. juna većim delom je poplavljena, a zarobljeni dečaci uglavnom nisu plivači, što akciju čini još komplikovanijom. Prema poslednjim informacijama, dečaci i njihov trener nalaze se četiri kilometra daleko od izlaza, od kojeg ih dele gotovo u potpunosti potopljeni kanali.

Prethodnih dana voda je ispumpavana pomoću posebnih pumpi, ali još je ima previše u većem delu pećine. Akcija je zbog toga podeljena u nekoliko faza.

Prvo, dečaci su podeljeni u četiri grupe. U prvoj grupi su četiri osobe, dok će druga, treća i četvrta imati po tri osobe. Trener će biti u poslednjoj grupi. Prva grupa dečaka krenula je ka izlazu.

Spasilački tim zbog toga je doneo odluku da svaki od dečaka, koji su prethodnih dana prošli i plivačku obuku, na površinu izvlači dvojica ronilaca. Deca će nositi maske za lice biće navođeni kroz prolaze konopcem.

Kada dođu do izrazito uskih tunela, ronioci će skinuti rezervoar sa kiseonikom sa leđa i polako ga prebaciti dok navode dečake da prođu. To znači da momci nikad neće ostajati sami, što je bila jedna od bojazni. Potom će hodati iz komore 3, koja je isušena, do ulaza u pećinu u koju su ušli 23. juna.

Najopasniji deo puta koji deca u pratnji ronilaca treba da pređu jeste uski prolaz na 1,7 kilometara od mesta na kojem su pronađena deca.

Vođa spasilačke misije objasnio je da će, kada prođu ovu crnu tačku, deca biti manje od jednog kilometra od dela pećine u kojem su spasioci postavili bazni kamp. Odatle će morati da prođu još skoro dva kilometra, ali najopasniji deo će biti iza njih.

Veliki je izazov i da se roni u mutnoj vodi, gde je nulta vidljivost, gde je prostor ograničen i gde je nemoguće pratiti vreme ronjenja, rekli su ranije ove nedelje profesionalni ronioci.

Lekari su procenili da dečaci mogu da izdrže spasilačku akciju. Na površini ih očekuju helikopteri koji bi trebalo da ih prevezu u skoro 100 kilometara udaljenu bolnicu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.