KRALI BEBE NAKON ROĐENJA I PRODAVALI IH BOGATIM PORODICAMA: Roditeljima govorili da su deca MRTVA, a onda je PRAVA ISTINA isplivala na videlo!
Foto: News1/Marina Lopičić

neverovatno

KRALI BEBE NAKON ROĐENJA I PRODAVALI IH BOGATIM PORODICAMA: Roditeljima govorili da su deca MRTVA, a onda je PRAVA ISTINA isplivala na videlo!

Skandal je isplivao na površinu nakon što su Antonio Baroso i Huan Luis Moreno otkrili da su ukradeni kao bebe

Objavljeno:

Na Šefild Doc Festu, najvećem britanskom festivalu dokumentarnog filma, premijerno je prikazan film "Ćutanje drugih" koji se između ostalog bavi sudbinom stotinu hiljada dece u Španiji koja su odmah nakon rođenja ukradena i prodata, a njihovim je majkama rečeno da su im deca umrla.

Na ideju da na tu temu snime dokumentarac režiseri Almuden Carracedo, poreklom Španacc, i Robert Bahar došli su pre osam godina kada su u javnost iscurili detalji o 'poslu' s bebama koji je započeo tokom Frankove diktature, a nastavio se i do ranih devedesetih.

Skandal je isplivao na površinu nakon što su Antonio Baroso i Huan Luis Moreno otkrili da su ukradeni kao bebe. Morenov navodni otac na samrtnoj je postelji priznao da ga je kupio od sveštenika iz Zaragoze i da je na taj put krenuo zajedno s Barosovim roditeljima, koji su Antonija dobili za 200 hiljada peseta, što je u ono vreme bilo jako puno novca. Nakon toga udruženje porodica čija su deca nestala iz bolnica podnela je tužbu argentinskom sudu.

Tražili su da se istraže slučajevi prisilnog nestanka i krađe netom rođenih beba koje su potom prodane imućnim bračnim parovima bez dece, jer se smatralo da su oni kao pobožni katolici, pogodniji roditelji.

Izvršni producenti filma, braća Almodóvar, smatraju kako je navika zaboravljanja dominantna u Španiji već decenijam.

- Prošlo je 40 godina pa mnogi od nas misle da je naša demokratija dovoljno jaka da bi se sada mogla baviti pitanjima temeljnih ljudskih prava - rekao je Agustín Almodóvara. Dodao je kako je film "Ćutanje drugih" koji s nežnošću, poštovanjem i brigom govori o zločinima u vreme Frankove Španije 'dragocen instrument za početak razgovora o problemima koji su predugo bili gurani pod tepih'.

Bonus video: (VIDEO) PORUKA OVE MAME JE POSTALA HIT: Ovo je tamna strana roditeljstva

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.