MIGRANTI KONAČNO DOČEKALI SPAS: Italija i Malta ih NE ŽELE, pa su utočište našli u ŠPANIJI!
Foto: EPA / Kenny Karpov

zaglavljeni brod

MIGRANTI KONAČNO DOČEKALI SPAS: Italija i Malta ih NE ŽELE, pa su utočište našli u ŠPANIJI!

Na brodu se nalazi 629 migranata koji su spaseni kod libijske obale. Spasao ih je brod Akvarijus nevladine organizacije SOS Mediterane

Objavljeno:

Više od 600 migranata koji se nalaze nabrodu Akvarijus u Sredozemlju konačno će moći da se iskrcaju pošto će ih italijanski brodovi prevesti do Valensije u Španiji, zemlji koja ih je prihvatila posle odbijanja Italije i Malte. Na brodu se nalazi 629 migranata koji su spaseni kod libijske obale. Spasao ih je brod Akvarijus nevladine organizacije SOS Mediterane. Organizacija SOS Mediterane prenela je preko Tvitera da će jedan italijanski brod dostaviti danas hranu do Akvarijusa, a da se kasnije planira prebacivanje migranata do Španije italijanskim brodovima. Italija i Malta ovog vikenda odbili su zahtev da brod pristane na njihovu obalu.

Brod Akvarijus tri godine polovi kod obala Libije i spasava migrante i uglavnom ih prevozi do Italije. Međutim ovog vikenda novi italijanski ministar unutrašnjih poslova, šef ekstremnodesničarske Lige Mateo Salvini, odbio je da dozvoli brodu da pristane. Španija je juče ponudila da ih primi ali je organizacija SOS Mediterane ocenila da bezbednosni uslovi nisu dobri da ih odveze do Španije. Malta je dopremila hranu i druge potrepštine tokom noći.

Lokalni zvaničnici na Korzici takodje su rano jutros ponudili da prihvate brod u jednoj od luka na tom francuskom ostrvu ukoliko ne može da ode do Španije. Italija gde se oko 700.000 migranata iskrcalo od 2013. godine redovno optužuje Evropljane da okreću glavu i da su je ostavili da sama rešava migrantsku krizu. Salvini je u predizbornoj kampanji govorio da će zatvoriti granice migrantima i upozorio da kad dodje na vlast da će učiniti sve da spreči iskrcavanja migranata u Italiji, posebno kada to čine nevladine organizacije koje patroliraju svojim brodovima kod Libije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.