ONI MOGU DA KUPE CEO SVET: Ovo su NAJBOGATIJI živi Arapi (FOTO)
Foto: EPA / Alexsey Nikolsky / Reuter / AP

puni ko brod

ONI MOGU DA KUPE CEO SVET: Ovo su NAJBOGATIJI živi Arapi (FOTO)

Arapi se još uvek nisu susreli s cenom koja im ne odgovara

Objavljeno:

Stanovnici arapskih zemalja važe za najbogatije ljude sveta.

Kako mnogi tvrde, Arapi se još uvek nisu susreli sa cenom koja im ne odgovara, tako da su uvek odeveni po najnovijoj modi, iako zbog tradicionalne odeće mi to možda i ne vidimo.

Oni nose najskuplje Roleks časovnike, voze unikatne automobile pravljene po meri, baškare se na jahtama, u privatnim avionima, predsedničkim apartmanima i svemu onome što, prema njihovom mišljenju dolikuje nekim od najbogatijih ljudi sveta.

Lista najbogatijih Arapa ove godine sadrži nekoliko nacionalnosti iz arapskih zemalja, dok je njihovo ukupno bogatstvo procenjeno na 76.7 milijardi dolara.

Evo ko su oni:

Nasef Saviris

Nasef Saviris sa Putinom
Nasef Saviris sa Putinom foto: EPA / Alexsey Nikolsky

Sa ukupnim bogatstvom procenjenim na 6.6 milijardi dolara je potomak najbogatije porodice Egipta. On predvodi OCI, jednu od najvećih kompanija sveta u polju proizvodnje azornog đubriva, sa pogonima u Teksasu i Ajovi. Pored toga, on ima udeo u Lafarge Holcim kompaniji koja se bavi proizvodnjom cementa i kompaniji Adidas.

Husein Sajvani

Husein Sajvani
Husein Sajvani foto: Reuter

Sa bogatstvom od 4.1 milijarde dolara, predsedavajući je u kompaniji iz Dubaija, koja se bavi razvojem luksuznih nekretnina, Damac Properties, koju je ujedno i osnovao 2002.godine. On je svoje poslovanje započeo u prehrambenoj industriji, prirpemajući hranu za vojsku SAD.

Isad Rebrab

Isad Rebrab
Isad Rebrab foto: Youtube printscreen

Sa vrednošću od 4 milijarde dolara, osnivač je i CEO Cevital kompanije, najveće privatne kompanije Alžira. Cevital poseduje jednu od najvećih rafinerija šećera u svetu, sa proizvodnim kapacitetom od dva miliona toni godišnje.

Naguib Saviris

Naguib Saviris
Naguib Saviris foto: Reuter

Sa bogatstvom od 4 milijarde dolara, takođe je naslednik najbogatije porodice, a njegovog brata Nasefa smo već pomenuli na ovoj listi. On je do svog bogatstva došao preko telekomunikacione industrije, dok pored toga, poseduje skoro 20 % udela u australijskoj kompaniji Evolution Mining, koja se bavi iskopavanjem zlata.

Najib Mikati

Nijib Mikati (levo)
Nijib Mikati (levo) foto: AP

Njegovo bogatstvo procenjuje se na 2.7 milijardi dolara, a on je suosnivač investicione firme iz Bejruta, M1 Group, zajedno sa svojim bratom Tahom. On poseduje udeo u južnoafričkoj telekomunikacionoj kompaniji MTN, modnom brendu Pepe Jeans, kao i nekretnine u Njujokru, Londonu i Monaku.

Aziz Akhanouč

Aziz Akhanouč
Aziz Akhanouč foto: EPA

Vredan je 2.2 milijarde dolara,i većinski je vlasnik Akwa Group, multimilijarderskog konglomerata koji je osnovao njegov otac, a koji posluje sa naftom, gasom i hemikalijama, putem javnih kupovina kroz kompanije Afriquia Gaz i Maghreb Oxygene. Akanouč je inače Ministar poljoprirvrede i ribolova Maroka.

Muhamed Al Fajed

Muhamed Al Fajed
Muhamed Al Fajed foto: Youtube printscreen

Rođen je u Aleksandriji, u Egiptu i poseduje bogatstvo procenjeno na 1.6 milijardi dolara. Sredinom šezdesetih godina, Al Fajed se preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo, gde je i stekao sve što poseduje. Najpoznatiji je po činjenici da je nekada posedovao londonsku robnu kuću Harrods, koju je prodao Kataru za 2.4 milijarde dolara pre osam godina. Sada, u njegovom vlasništvu je čuveni Ritz Paris hotel.

Otman Benjeloun

Otman Benjeloun
Otman Benjeloun foto: Youtube printscreen

Sa vrednošću od 1.6 milijardi dolara je CEO BMCE Banke Afrike, koja ima prisustvo u više od dvadeset afričkih zemalja. Njegov otac bio je akcionar u RMA Watanya, marokanskoj osiguravajućoj kući, koja je usled njegovog poslovanja postala vodeća.

Sad Hariri

Sad Hariri
Sad Hariri foto: Reuter

Njegovo bogatstvo se procenjuje na 1.5 milijardi dolara. On je premijer Libana. On je preuzeo ovu poziciju u decembru 2016.godine, a prethodno je bio na istom mestu u periodu od 2009. do 2011.godine. Hariri je nasledio udeo u Saudi Oger, građevinskoj kompaniji koju je njegov otac doveo do pozicije jedne od najvećih u Saudijskoj Arabiji.

Faisal Bin Kvasim Al Tani

Al Tani (skroz desno)
Al Tani (skroz desno) foto: AP

Sa vrednošću od 1.6 milijardi dolara, predsedavajući je kompanije Al Faisal Holding, jednog od najvećih katarskih konglomerata, osnovanog 1964.godine. On poseduje više od 20 hotela širom sveta, uključujući St Regis u Vašingtonu i Majamiju, kao i W Hotel u Londonu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Luxlife.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.