NI PRINCEZE VIŠE NISU KAO ŠTO SU BILE! Zašto je udaja MEGAN MARKL bitna za današnji svet?
Foto: AP

kraljevsko venčanje

NI PRINCEZE VIŠE NISU KAO ŠTO SU BILE! Zašto je udaja MEGAN MARKL bitna za današnji svet?

Iako svet nije ništa ni dobio ni izgubio, ovo venčanje je otkrilo nešto o njegovoj realnosti...

Objavljeno: 12:59h
Božica Luković

O venčanju britanskog princa Harija i američke glumice Megan Markl već danima priča ceo svet.

Zapanjujući podatak je da je o ovom događaju napisano 6.604.498 tvitova. Prenosili su ga svi mediji, a fotografije i snimci su obišli planetu.

Logično je zapitati se: zbog čega je Zapad toliko oduševljen ovim venčanjem?

Iako britanska kraljevska porodica odavno ima samo ceremonijalnu ulogu u politici te zemlje, i dalje fascinira svet. Bez obrzira što nemaju nikakvu političku moć, oni i dalje imaju veliki uticaj i bogatstvo. Priča o prinčevima i princezama deo je nekog zaboravljenog i minulog vremena koje i dalje budi u narodu razne emocije.

Sama kraljevska porodica uvek je oko sebe stvarala dramu. Sve je počelo sa princezom Dajanom, i njenom tragičnom sudbinom. Njena tužna priča ganula je Britaniju, a smrt je izazvala veliku mržnju prema dvoru. Tek kada su njeni sinovi Vilijam i Hari odrasli, počeli su ponovo da grade pozitivan imidž. Upravo njihove ženidbe običnim devojkama, bez plave krvi, pomogle su u tome.

Raskošna ceremonija održana u Vindzoru svakako nema nikakvog uticaja na živote ljudi, nije u pitanju nikakav politički, strateški brak, kako je to bivalo u najboljim vremenima monarhije, ali ipak ceo događaj ima jaku simboličku vrednost, koja i te kako bitna za zapadni svet.

Pre svega, sama prošlost Megan Markl, njeno poreklo i identitet, glavna je stvar koja je "bola oči" celom svetu.

Megan Markl
Megan Markl foto: AP

Ona je mlada koja priliči savremenom vremenu - dobu u kojem je pokret #Metoo napravio pravi bum, u kome je konačno feminizam postao mejnstrim. Naime, Megan je žena čija majka je Afroamerikanka, koja već ima brak iza sebe, kao i karijeru.

Snimila je i dosta scena golotinje, a na tabloidima osvanule su i slike u toplesu. Zatim, njen otac je odlučio da ne dođe na venčanje, navodno zbog zdravstvenog stanja. Ali, malo pre velikog dana pojavile su se informacije da je prodao paparaco fotografije kako bi malo zaradio na ćerkinoj iznenadnoj slavi.

Upravo njena "skandalozna prošlost" po kriterijumima ugledne monarhije bila je nešto što bi pre nekoliko godina bilo nedopustivo. I sami čitaoci "Espresa" su u komentarima pisali stvari koje kao da potiču iz mračnog srednjeg veka. Te da je ona mulatkinja, prljava sponzoruša, razvedena raspuštenica, i slične seksističke gluposti.

Naravno, niko sa sigurnošću ne može znati da li Megan Harija zaista voli, ali ako je on izgleda ubeđen u to, mi ostali možemo samo da zajedljivo komentarišemo.

Megan je sama hodala prema oltaru i svojoj blistavoj kraljevskoj budućnosti, a za ljude širom sveta time je odjednom postala "feministička ikona".

Zato je svet sa tolikim oduševljenjem čekao njihovu svadbu - na čudan način ona je bila fuzija modernog i tradicionalnog. Pokazalo se da "princeze" danas nisu čedne, mirne devojke kako se to nekada zamišljalo. I naravno da nisu. Nekad su bile zato što su morale, ali konačno su prošla ta vremena. Megan je obična žena, koja se zaljubljivala i odljubljivala, radila različite poslove kako bi izgradila karijeru, živela je onako kako je htela, bez ikakve zadrške.

Ipak, feminizmu Megan Markl imalo bi mnogo što šta da se zameri.

Pre svega, razlog njene slave i popularnosti je - muškarac. Nije ona ništa tu specijalno postigla za žene širom sveta, samo je upoznala tipa plave krvi i zaljubila se u njega. Pa eto, i on u nju. Ponovo, nameće se prastaro stanovište da žena može da uspe u životu samo ako se dobro uda. Ženi je potreban muškarac, odnosno brak, kako bi se potvrdila njena vrednost u društvu. Žena ne može ništa da stekne sama, dok joj se srećna zvezda ne osmehne i oženi je "onaj pravi".

Zatim, da li se neko zapitao čega je sve Megan morala da se odrekne zbog muškarca? Više od deceniju gradila je svoju glumačku karijeru, pisala svoj blog, probijala se u Holivudu, da bi sad sve to palo u vodu. Megan je morala da se odrekne celog svog života kako bi zauvek igrala ulogu vojvotkinje od Saseksa. Naravno, niko je nije prisilio na to, ali je ovakvo potpuno predavanje muškarcu i život u njegovoj senci daleko od feminističkog stava.

Naravno, nije sve crno - belo. Sa svojom novom titulom, Megan će imati medijskog prostora na pretek, koji može pametno da iskoristi. Glas jedne članice britanske monarhije značiće ugroženim grupama i manjinama sa kojima Megan donekle može da se poistoveti.

I dobro je što se tako uticajna javna ličnost izjašnjava kao feministkinja. Dovoljno je ako se samo jedna osoba baš zbog Megan zainteresuje za ženski pokret i malo detaljnije istraži šta je to.

Iako je kraljevsko venčanje bilo puno presedana, ne može se otrgnuti utisku da je u 2018. godini malo zastarelo. U modernom svetu ruše se, ili redefinišu, sve stare institucije, pa i brak i porodica, a tek monarhija.

Možda je zbog toga svet pomno pratio ceremoniju koja je zaista ličila na pravu bajku, sa sve princom i kočijama. Ljudi i dalje žele da veruju u ljubav i romantiku. I dalje se drže za tradiciju, nešto poznato i prihvaćeno, jednostavno i lepo. Nešto što je unapred predodređeno, ne zahteva previše razmišljanja i garantuje srećan kraj.

Megan je možda pronašla svog princa, koji će zaista da je usreći, ali devojke širom sveta koje se možda ugledaju na nju ne treba da ga čekaju. One sigurno umeju da same stvore svoju bajku.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.