SVET STREPI OD NOVOG KRVAVOG DANA U POJASU GAZE: Palestinci danas obeležavaju 70 godina nasilnog PROGONA! (VIDEO)
Foto: EPA / Haizham Imad

gori bliski istok

SVET STREPI OD NOVOG KRVAVOG DANA U POJASU GAZE: Palestinci danas obeležavaju 70 godina nasilnog PROGONA! (VIDEO)

Juče je izraelska vojska ubila 58 ljudi

Objavljeno:

Na teritoriji Palestine danas se očekuju novi protesti, dan nakon što je izraelska vojska ubila 58 ljudi u pojasu Gaze.

Ponedeljak je bio dan kada je izgubljeno najviše života od početka protesta na granici Izraela i Palestine, pre sedam nedelja.

U utorak Palestinici obeležavaju 70. godišnjicu Nakbe - masovnog iseljavanja Palestinaca nakon što je stvorena država Izrael. Zbog toga se očekuju novi nemiri i tenzije.

Nasilje u ponedeljak je izazvalo otvaranje američke ambasade u Jerusalimu - ova kontraverzna odluka Donalda Trampa razbesnela je Palestince.Oni žele da istočni deo Jerusalima bude prestonica njihove, nezavisne države, dok Izraelci žele isto.

Palestinci su naglasili da je jučerašnji dan bio najsmrtonosnijii od 2014. godine - ubijeno je 58 a ranjeno preko 2700 ljudi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da je njegova vojska samo delovala u samoodbrani protiv Hamasa, koji je vodio demonstracije.

- Svaka zemlja ima pravo da brani svoje granice. Hamas je teroristička organizacija koja želi da uništi Izrael i zato je poslala hiljade da probiju granicu kako bi ostvarili taj cilj. Nastavićemo da odlučno štitimo naš suverenitet i naš narod - rekao je on.

Hamas je poveo 40.000 Palestinaca u "Veliki marš povratka", protest koji traje već šest nedelja. Predsednik Palestine Mahmud Abas najavio je tri dana žalosti zbog ubijenih osoba.

- Danas se ponovo masakr našeg naroda nastavlja - rekao je on.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.