LOŠE VESTI ZA SVE LJUBITELJE SLADOLEDA NA SVETU: Zašto se ovo nama dešava, mnogi će da zavape!
Za kilogram vanile sada treba izdvojiti oko 600 američkih dolara, Foto: Profimedia

PROIZVOĐAČI U PROBLEMU

LOŠE VESTI ZA SVE LJUBITELJE SLADOLEDA NA SVETU: Zašto se ovo nama dešava, mnogi će da zavape!

Opasnost je realna

Objavljeno:

Cene vanile u protekle dve godine su snažno skočile, pa taj slatki sastojak niza proizvoda, uključujući sladoled, trenutno košta više od srebra, objavio je BBC.

Za kilogram vanile sada treba izdvojiti oko 600 američkih dolara, što je više nego za kilogram srebra, primećuje BBC.

Velika većina vanile - više od 75 posto - uzgaja se na tropskom ostrvu Madagaskaru na jugoistočnoj obali Afrike.

"Glavni razlog visoke cene je ciklon koji je u prošlogodišnjem martu pogodio Madagaskar i uništio mnoge plantaže. A uprkos nadama da će se rast cena dosad već stišati, one se i dalje drže na visokom nivou zato što je potražnja tako snažna", kazao je Julijan Gejl, analitičar tržišta sirovina u kompaniji IEG Vu.

Reč je o začinu koji se teško uzgaja; vanila je plod orhideje penjačice, u mahunama. Zbog toga je vanila drugi najskuplji začin u svetu, posle šafrana.

"Drugi veliki proizvođači su Papua Nova Gvineja, Indija i Uganda. Izvozi se širom sveta, a velik deo odlazi u Sjedinjene Države s obzirom na tamošnju veliku industriju sladoleda", dodao je analitičar Gejl.

Osim u sladoledu, vanila je popularna u raznim poslasticama, alkoholnim pićima, kao i u kozmetici i parfemima.

Prirodni ekstrakt vanile je jaki liker smeđe boje, intenzivnog mirisa. Proizvođači hrane takođe kupuju prah od vanile koji se dobija mlevenjem mahuna prethodno upotrijebljenih za dobijanje ekstrakta. Njegova cena se takođe utrostručila.

Sintetska aroma nazvana vanilin dobija se iz drveta a ponekad i iz nafte, a očekuje se da bi sada mogla biti korišćena u mnogim industrijama koje će pokušati da izbegnu snažno rastuće troškove, piše BBC.

Barem jedan britanski proizvođač sladoleda zbog visoke cene prestao je da nudi vanilu. Džuli Fišer, koja je pre sedam godina pokrenula poslastičarnicu Ruby Violet, za BBC je rekla da će vanilu u dogledno vreme izbaciti s menija u svojim londonskim poslastičarnicama jer ne može sebi da priušti hiljade britanskih funti, koliko bi ih vanila koštala. BONUS VIDEO: ESPRESO ANKETA: Smeta li građanima gej slikovnica?

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.