ŠTA SE DEŠAVA SA TRAMPOM: Da li se zaleteo, ili je sve samo PREDSTAVA ZA BIRAČE?
Iz Bele kuće poručuju da vojna opcija nije jedina, da se razmatraju i druge, Foto: Fonet

RUSKI RULET!

ŠTA SE DEŠAVA SA TRAMPOM: Da li se zaleteo, ili je sve samo PREDSTAVA ZA BIRAČE?

Mnoge organizacije prošlih su godina objavile da sve zaraćene strane u Siriji, pa i islamističke skupine, imaju hemijsko oružje

Objavljeno:

Nakon ratničkog tvita “Rusi, šaljemo vam lepe rakete”, Tramp se ponovno oglasio na Twitteru rekavši da nikada nije rekao da će vojna operacija uslediti brzo, dodajući da - postoji mogućnost da to bude ubrzo, ali i da ne bude ubrzo. Takođe, iz Bele kuće poručuju da vojna opcija nije jedina, da se razmatraju i druge pa predsednik Tramp ima mnogo mogućnosti na raspolaganju.

Dok Sirijci svakog trenutka očekuju moguću vojnu intervenciju na svoju zemlju uvereni da će biti puno jača nego ona pre godinu dana kada su bombardovana postrojenja kod Damaska, ali ne toliko drastično da bi promenila stanje na terenu, izgleda da je američki predsednik Donald Trump shvatio da se zaleteo i da u Siriji neće ratovati samo protiv predsednika Bašara el Asada, nego i protiv Rusije i Irana koji su stvarni gospodari tog područja, pa ublažava retoriku.

BOJNE OTROVE IMAJU I ISLAMISTI

S druge strane, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da Rusija ne učestvuje u Trampovoj Twitter-diplomatiji dodajući da Moskva podržava ozbiljan pristup i nastavlja da veruje da je važno da se ne rade koraci koji će dodatno pogoršati ionako složenu situaciju.

Kao i Trump, i njegovi saveznici francuski predsednik Emmanuel Macron i britanska premijerka Theresa May malo su zastali nakon ratničke retorike. Iako je Macron rekao da Francuska ima dokaze da je u Siriji korišteno hemijsko oružje, najmanje hlor, i da je to činio Assadov režim, napomenuo je da će konačnu odluku o napadu na Siriju doneti kada dobije podrobnije informacije vezane uz napad hemijskim oružjem.

Podsetimo, mnoge organizacije prošlih su godina objavile da sve zaraćene strane u Siriji, pa i islamističke skupine, imaju hemijsko oružje. Premijerka May, iako je spremna dopustiti da vojska njene države učestvuje u vojnoj akciji u Siriji, ipak je pozvala ministre na poseban sastanak kabineta kako bi joj odobrili akciju.

Međutim, pitanje je kakvo će mišljenje o tome imati britanski zastupnici s obzirom na to da imaju loše iskustvo s napadima svojih vojnih snaga na Bliskom istoku. Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je uvučeno u rat protiv Sadama Huseina u kojem je razoren Irak, i to na osnovu lažnih podataka o oružju za masovno uništenje koje je tadašnji premijer Tony Blair servirao javnosti.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je da Nemačka neće učestvovati u mogućim udarima na Siriju, a turski predsednik Erdogan ovaj se put nudi kao mirotvorac, poručujući Trampu i Putinu da - uključe razum!

U međuvremenu, u istočnom Sredozemlju je velika gužva od nosača, aviona, podmornica... Razarač američke ratne mornarice usidren je u Sredozemnom moru, a obaveštajni podaci pokazuju da sirijske snage premeštaju dio avionske flote pokušavajući ih zaštititi od napada. Deo sirijskih aviona i vojske premešten je u rusku vojnu bazu blizu Latakije.

Da mogući napad na Siriju može izazvati 3. svetski rat pokazuje i prisutnost kineske mornarice koja bi ušla pod zapovedništvo Rusije. Naime, prema informacijama koje je objavio War Time, kineski borbeni brodovi koji se nalaze u Sredozemlju dobili su naređenje da se u slučaju ratne eskalacije u tom delu sveta stave pod zapovedništvo ruske ratne mornarice.

A to znači da eventualni američki udar na ciljeve u Siriji neće moći proći bez učestvovanja i kineske vojske. Isti izvor navodi da je iz ruske avionske baze Mozdok poletela skupina bombardera Tu-22M3 je odletela u pravcu Irana. Pre nekoliko dana u Siriju su prebačeni i specijalni protiv podmornički avioni I-38 Novela.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.