AMERIČKOG GENERALA SU PITALI IMA LI SAD ODBRANU OD RUSKOG ORUŽJA: Njegov odgovor je skroz NEOČEKIVAN!
Hipersonično oružje, Foto: AP

HIPERSONIČNO ORUŽJE

AMERIČKOG GENERALA SU PITALI IMA LI SAD ODBRANU OD RUSKOG ORUŽJA: Njegov odgovor je skroz NEOČEKIVAN!

Hipersonična (brža od zvuka) oružja su još uvek u konceptualnoj ili fazi testiranja, ali Kina i Rusija ostvaraju veliki napredak u razvoju takvog oružja

Objavljeno:

General američkog ratnog vazduhoplovstva Džon Hajten, u utorak je priznao da američka vojska nema adekvatnu obranu od hipersoničnog oružja.

Kako piše Biznis Insajder, hipersonična (brža od zvuka) oružja su još uvek u konceptualnoj ili fazi testiranja, ali Kina i Rusija ostvaraju veliki napredak u razvoju takvog oružja. Kina je u novembru prošle godine testirala funkcionalnu hipersoničnu letelicu koja može nekoliko puta da izlazi i ulazi u Zemljinu atmosferu tokom jednog leta. Rusi su pak testirali projektile samo nekoliko nedelja pre predsedničkih izbora.

Republikanski senator Džim Inhofe pitao je generala Hajtena ima li SAD neke obrambene sposobnosti protiv takvog oružja, a Hajten je rekao da mora priznati da nema.

"Nemamo obrambene sposobnosti za sprečavanje korišćenja takvog oružja protiv nas", kazao je Hajten.

Jedina obrana je američka pretnja žestokim odgovorom drugim oružjem. "Sposobnost odgovora nuklearnim oružjem je jedna od stvari koje sprečavaju upotrebu hipersoničnog oružja protiv nas", rekao je Hajten i pojasnio da su podmornice naoružane nuklearnim projektilima najbolja obrana.

General je tokom ispitivanja pred senatorima upozorio da je potrebno raditi i na sastavima za rano otkrivanje hipersoničnih projektila. "Trenutno imamo problema zato što naši sadašnji sastavi u orbiti zastarevaju, a posedujemo ograničeni broj radara oko sveta", ispričao je Hajten.

Hipersonične letelice i projektili oružje su jedne potpuno nove vrste zato što mogu leteti i pet puta brže od zvuka, mogu izbegavati protivraketne štitove kakve Amerika koristi i potrebno im je samo nekoliko minuta da pogode metu bilo gde na svetu. BONUS VIDEO: Espreso intervju, Saša Janković

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.