ZNATE LI ZAŠTO JE U EVROPI SVE TOPLIJE? Tibet je kriv za to! (VIDEO)

EFEKAT LEPTIRA

ZNATE LI ZAŠTO JE U EVROPI SVE TOPLIJE? Tibet je kriv za to! (VIDEO)

Kineski naučnici tvrde da su nepodnošljive vreline koje poslednjih godina pogađaju Evropu posledica sve tanjeg snežnog pokrivača na tibetanskoj visoravni
Objavljeno: 16:22h

Posledice globalnog otopljavanja sve više pogađaju severnu hemisferu, naročito delove Evrope i Azije, koji postaju sve podložniji poplavama.

Naučnici sa kineskog Univerziteta u Nandžingu veruju da je to sve posledica velikih klimatskih promena na tibetskoj visoravni, a proces globalne povezanosti nazvali su "telekonekcija".
Profesor Vu Živei napravili su uporednu analizu debljine snežnog pokrivača na Tibetu tokom poslednjih 50 godina, kako bi napravili model globalne klimatske cirkulacije.
Ključna posledica ogleda se u tome da je, u godinama kada je snežni pokrivač bio tanji, vazdušni pritisak u Evropi postajao viši, što je za posledicu imalo manjak oblaka, te suvlja i toplija leta.
Kineska vlada rešila je povodom toga da "zasuče rukave", te uloži oko 49 miliona dolara u razvijanje specijalne tehnologije kojom bi preko celog Tibeta postavili specijalne senzore za dojavljivanje o klimatskim promenama, kako bi u budućnosti mogli da predvide ili preduprede velike klimatske katastrofe.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.