Veličina je bitna: U Kini podignut 37 metara visok kip Maoa Cedunga (FOTO)

REVOLUCIONARNO ZLATO

Veličina je bitna: U Kini podignut 37 metara visok kip Maoa Cedunga (FOTO)

Izgradnju statue u pokrajini Henan finansiralo je nekoliko lokalnih biznismena, a procenjuje se da su za izradu potrošili skoro pola miliona dolara
Objavljeno:

Ogromna zlatna statua pokojnog kineskog vođe, vredna tri miliona juana, odnosno 460.000 dolara postavljena je kraj grada Kajfeng u provinciji Henan. Svi Kinezi moraće da igraju ovu igru... Do kraja života! (VIDEO) Izgradnju ovog skupocenog kipa finansiralo je nekoliko lokalnih biznismena, a skulptura je završena u decembru posle devet meseci rada.

Mao je veoma cenjena ilčnost u Kini uprkos tome što je nekoliko desetina miliona ljudi umrlo tokom njegove vlasti – što zbog političkih progona, što zbog velike gladi pedesetih godina prošlog veka. Kineski predsednik Si Đinping pohvalio ga je kao „velikana“.
Neki korisnici društvenih mreža kritikovali su postavljanje ove džinovske statue i to baš u Henanu, koji je bio u centru velike gladi. - Da li ste zaboravili veliku glad? - objavio je jedan korisnik društvene mreže Sina Veibo, kineskog ekvivalenta Tvitera. Drugi korisnici ove društvene mreže pominju posledice njegove vladavine i projekta Kulturna revolucija, koji je doveo do nasilja i uništavanja zemlje. Međutim, većina je zadovoljna postavljanjem ove statue.
(Espreso.co.rs / CDM / Foto: Reuters)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.