POJAVILA SE NOVA SMRTONOSNA BOLEST: Vakcina još uvek ne postoji, a simptomi se pojavljuju kada je već PREKASNO!
Ilustracija, Foto: Pixabay

EPIDEMIJA U AFRICI

POJAVILA SE NOVA SMRTONOSNA BOLEST: Vakcina još uvek ne postoji, a simptomi se pojavljuju kada je već PREKASNO!

Prvi simptomi su blagi, u vidu glavobolje i malaksalosti, međutim zaraženi mogu i da uopšte ne ispoljavaju nikakve znake bolesti na početku.

Objavljeno:

Pojavila se nova smrtonosna bolest za koju još uvek ne postoji vakcina.

Nigerija je od početka godine zahvaćena epidemijom lasa groznice. Za ovu groznicu se znalo i pre, međutim sada je počela brže i dalje da se širi.

Nekoliko zdravstvenih radnika u Nigeriji se takođe zarazilo i umrlo od ove bolest. Groznica zahvata više organa, a posebno krvne sudove.

Veoma se teško leči. Prvi simptomi su blagi, u vidu glavobolje i malaksalosti, međutim zaraženi mogu i da uopšte ne ispoljavaju nikakve znake bolesti na početku.

Međutim, kako bolest napreduje, javljaju se simptomi slični kao kod ebole - krvarenje iz nosa, usta i drugih delova tela.

U Nigeriji je od ove bolesti do sada preminulo 90 osoba, ali taj broj bi mogao da se poveća, upravo zbog toga što je lasa groznicu teško dijagnostifikovati odmah. U ranom stadijumu gotovo je nemoguće razlikovati ovu groznicu od drugih bolesti, poput malarije.

Žene koje se u kasnoj trudnoći zaraze lasa groznicom u velikoj opasnosti su da izgube bebu pa is svoj život. Smrtnost u ovakvim slučajevima je 80%.

Ne postoji još uvek test za prepoznavanje ove bolesti, i ona se može otkriti samo analizom krvi ili tkiva u visoko specijalizovanim bolnicama.

Prvi put se ova bolest pojavila nigerijskom gradu Lasi, a detektovana je i u afričkim zemljama Gani , Maliju i Sijeri Leone.

Ovu bolest prenosi specifična vrsta pacova koji žive u zapadnoj Africi, i koji lako ulaze u domaćinstva ljudi. Ljudi se mogu zaraziti preko bilo čega što je zagađeno urinom, izmetom ili krvlju ovih pacova - hranom, pićem ili čak dodirom takvih predmeta.

Lasa groznica je zarazna i prenosi se putem telesnih izučevina, pa lekari koji leče zaražene moraju biti na oprezu. Period "inkubacije" virusa je tri nedelje.

Srećom, Nigerija ima veoma razvijen zdravstveni sistem i metodu kontrole epidemija, koje su česte u ovoj zemlji. Dobili su pomoć i Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Velike Britanije.

Oni su savetovali stanovništvo da preduzme mere opreza - da začepi sve rupe kroz koje pacovi mogu ući u kuću, redovno izbacuju smeće i da hranu drže u zatvorenim činijama.

Vakicna za ovu bolest još uvek ne postoji, a posebno je problematično što lasa groznica pogađa siromašne zemlje. A razvijanje vakcije je dug i skup proces.

Predviđa se da će se pojaviti u narednih pet godina. Međutim, to nije dovoljno, već zemljama zahvaćenim lasa groznicom treba pomoći da ojačaju zdravstveni sistem i obuče zdravstvene radnike da na vreme prepoznaju bolest i pravilno reaguju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.