Pens u Knesetu: Ambasada SAD u Jerusalimu do kraja 2019. godine
Majk Pens, Foto: Fonetap

PREGOVORI

Pens u Knesetu: Ambasada SAD u Jerusalimu do kraja 2019. godine

Američki potpredsednik Majk Pens doputovao je u posetu Izraelu, gde se sastato sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Objavljeno:

Američki potpredsednik Majk Pens rekao je danas u izraelskom parlamentu da će SAD otvoriti ambasadu u Vašingtonu sledeće godine, pre nego što je bilo planirano. Izraelski zvaničnici su ovacijama dočekali Pensa u Knesetu gde je izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio potpredsedniku SAD na odbrani "istine" i američkoj podršsci Izraelu. S druge strane, više arapskih poslanika u Knesetu izbačeno je iz skupštinske sale zbog ometanja govora potpredsednika SAD, preneo je Asošijetid pres. U obraćanju Knesetu, Pens je branio spornu odluku o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, pozvao Palestince da se vrate pregovorima, i ocenio da je nuklearni sporazum s Iranom katastrofa.

Pens je rekao da će američka administracija ubrzati planove narednih nedelje i da će ambasada biti otvorena na kraju 2019. Ranije se procenjivalo da bi trebalo da bude otvorena za tri ili četiri godine. Zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa o Jerusalimu, Palestinci su se povukli iz pregovora i tvrde da SAD ne mogu biti posrednik u bliskoistočnim pregovorima. Palestinci traže da istočni Jerusalim, koji je Izrael anektirao, bude njihova prestonica. Pens je u Knesetu pozvao Palestince da se vrate pregovorima, navodeći da se do "mira može doći samo dijalogom". On je rekao da je nuklearni sporazum s Iranom "katastrofa" i da ga američka adminstracija više neće potvrdjivati. Pens je rekao da je Trampova adminstracija "posvećena da pokrene efikasnija i trajnija ograničenja iranskog nuklearnog i balističkog programa". On je rekao da će Tramp povući SAD iz sporazuma s Iranom, ako on ne bude popravljen. "SAD nikada neće dozvoliti Iranu da dobije nuklearno oružje", rekao je Pens, dodajući i da Vapšington više neće tolerisati podršku Irana terorizmu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.