Give peace a chance: Ove svetske države uopšte nemaju oružane snage! (FOTO)

Mala četa, ali odabrana

Give peace a chance: Ove svetske države uopšte nemaju oružane snage! (FOTO)

Većina država na ovom spisku ni ne bi mogle da se odbrane od većih suseda u slučaju eventualnog napada, ali verovatnoća za tako nešto graniči se sa naučnom fantastikom
Objavljeno:

Nominalno, svi svetski političari zalažu se verbalno za mir, dok su istovremeno vojna izdvajanja na globalnom nivou iz godine u godinu sve veća. No, postoji izuzeci od ovog opšteg trenda - države koje nemaju ili gotovo da nemaju oružane snage. Rat non-stop: Amerika postoji 239 godina, a čak 218 je ratovala! (GIF) (FOTO) (VIDEO) Ovo je priča o njima: 1. Andora - Mala brdska država na granici Španije i Francuske ima potpisane vojne sporazume sa svojim velikim susedima. Dobrovoljačka vojska je čisto ceremonijalne prirode.

2. Dominika - Od 1981. nema oružane snage, a odbrana je zadatak regionalnog sistema bezbednosti.
Tumblr
3. Grenada - Nema stajaću vojsku od 1983, kada je Amerika izvršila invaziju na ovo karipsko ostrvo.
4. Kiribati - Jedine snage dozvoljene Ustavom su policijske.
5. Kostarika - Nema vojsku još od 1949, zbog čega su u ovoj zemlji stacionirani Interamerički sud za ljudska prava i Univerzitet za mir UN.
6. Lihtenštajn - Raspustio je vojsku 1868, zbog procene da je njeno održavanje preskupo. Ustav dozvoljava snage u slučaju rata, ali za tim do sada nije bilo potrebe. Na slici iz 1930. je Andreas Kiber, poslednji živi regularni vojnik Lihtenštajna.
Imgur
7. Maršalska ostrva - Ustav ove zemlje dozvoljava samo policiju, a vojno ostrva brani SAD.
8. Mikronezija - Odbrana ove ostrvske zemlje je američka obaveza.
9. Nauru - Po slovu potpisanog sporazuma, za odbranu Naurua zadužena je Australija.
10. Palau - Još jedna ostrvska zemlja čiji je zaštitnik SAD. 11. Sveta Lucija - U ukupno dve paravojske služi ukupno 116 vojnika.
Tumblr
12. Sent Vinsent i Grenadini - Grupu karipskih ostrva čuvaju dve paravojske tj. 94 vojnika.
13. Samoa - Od samog osnivanja, Samoa nema vojne snage. Za odbranu se brine Novi Zeland. 14. Solomonska ostrva - Vojska je ukinuta nakon teškog etničkog konflikta, ali policija je i dalje relativno jaka. 15. Tuvalu - Još jedno ostrvo i još jedna država koja od osnivanja ne poznaje instituciju vojske.
16. Vatikan - Čuvena Švajcarska garda obezbeđuje Svetu stolicu ali samo njoj i odgovara, ne državi Vatikan, koja ima samo žandarmeriju. (M. N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.