Haški tribunal završio istragu o samoubistvu Slobodana Praljka: Šta mislite, šta su zaključili?
Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici Haškog tribunala, Foto: AP

I dalje ne znaju odakle otrov

Haški tribunal završio istragu o samoubistvu Slobodana Praljka: Šta mislite, šta su zaključili?

Izveštaj je, kako se navodi u saopštenju Tribunala, potpisao sudija Hasan B. Dželou

Objavljeno:

Nezavisna stručna istraga sprovedena nakon samoubistva Slobodana Praljka, Hrvata osuđenog za ratne zločine u BiH, utvrdila je da nije bilo nikakvih propusta u radu Haškog tribunala u pogledu tretmana zatvorenika i da, prema tome, nije potrebna nikakva izmena pravila o njegovom radu, saopštio je Tribunal.

Izveštaj je, kako se navodi u saopštenju Tribunala, potpisao sudija Hasan B. Dželou, bivši tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za Ruandu i Mehanizma za međunarodni krivični sud.

Slobodan Praljak sluša presudu u Haškom tribunalu
Slobodan Praljak sluša presudu u Haškom tribunalufoto: AP

- Moja revizija nije utvrdila nikakve propuste ili manjkavosti u pravnom okviru Tribunala kada je reč o tretmanu zatvorenika u zatvoru UN i na Sudu i prema tome, ne predlažem nikakve promene pravila i propisa Tribunala - naveo je sudija Dželou.

On napominje da je revizija pokazala da su osoblje Haškog tribunala i Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UNDU) poštovali pravni okvir kada je reč o Praljkovom tretmanu.

Slobodan Praljak je bio osuđen za ratne zločine u BiH
Slobodan Praljak je bio osuđen za ratne zločine u BiHfoto: AP

Dželou je naveo da nije moguće jasno utvrditi kada i kako je otrov dospeo do Praljka, te da će istraga koju sprovode holandske vlasti možda baciti svetlo na taj detalj.

- Važno je napomenuti da osoblje UNDU i Haškog tribunala nije imalo obaveštajnih podataka koji bi nagovestili da Praljak poseduje otrov. Da su takva saznanja postojala, druge mere koje se tiču pretresa Praljkove ćelije, mogle su da budu sprovedene - naveo je sudija Dželou.

Sloodan Praljak - komemoracija
Sloodan Praljak - komemoracijafoto: AP

On je, međutim, istakao da je "čak i da su ta saznanja bila dostupna nadležnima, zbog prirode i količine otrova, on lako mogao ostati neprimećen čak i u najdetaljnijim pretresima ćelije i drugih područja".

- Kao što je u mom zaključku navedeno, bez posebnih informacija (kojih nije bilo) i ostajući u granicama pravila Nelsona Mandele, nije bilo mera koje bi garantovale otkrivanje otrova - naveo je sudija Dželou.

Izveštaj je, kako se navodi, ukazao na neke mere koje su mogle da budu preduzete kako bi se povećale šanse za otkrivanje u budućim slučajevima.

Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici Haškog tribunala
Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici Haškog tribunalafoto: AP

- U tom smislu, sudija Dželou izdao je preporuke u vezi sa režimom pretrage, uključujući i posetioce i ćelije pritvorenika, kao i obuke za službu bezbednosti Tribunala. Uz to, on je preporučio uvođenje 30-minutnog odlaganja prenosa izricanja presuda - navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

Bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) u takozvanoj Herceg-Bosni, Slobodan Praljak, pravosnažno je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad muslimanima tokom rata u BiH.

Odmah nakon izricanja presude, Praljak je pred kamerama popio otrov, a nedugo posle toga je i preminuo.

BONUS VIDEO: Pitali smo političare šta je najjači utisak u 2017. godini

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.