PRVO SU IM DOZVOLILI DA SEDNU ZA VOLAN, A SADA: Žene u Saudiskoj Arabiji sada smeju i OVO DA RADE, ali... Postoji i ALI!
Foto: Printscreen / Youtube

NOVITETI

PRVO SU IM DOZVOLILI DA SEDNU ZA VOLAN, A SADA: Žene u Saudiskoj Arabiji sada smeju i OVO DA RADE, ali... Postoji i ALI!

Kraljevska porodica donela je još jednu odluku koja za žene u toj konzervativnoj zemlji predstavlja veliki iskorak

Objavljeno:

Krajem septembra žene u Saudijskoj Arabiji sa euforijom dočekale su vest da im je ukinuta zabrana da voze automobile, a kraljevska porodica donela je još jednu odluku koja za žene u toj konzervativnoj zemlji predstavlja veliki iskorak.

Naime, od sledeće godine žene će moći da prisustvuju sportskim dešavanjima na stadionima.

Ipak, ukidanje zabrane nije potpuno. Saudijke će moći da dođu na utakmice samo u prisustvu porodice i to u tri velika grada - Rijadu, Džedi i Damu.

- Počele su pripreme kako bi tri stadiona u Rijadu, Džedi i Damanu bila spremna da prime porodice početkom 2018. godine - saopštila je na Tviteru Generalna uprava za sport Saudijske Arabije.

Promene su deo plana "Vizija 2030" koji je predstavio ambiciozni mladi princ Mohamed Bin Salman. Cilj plana je da se uništi ekstremistička ideologija kako bi se zemlja vratila na umereniji islam.

Prema njegovim rečima, 70 odsto populacije Saudijske Arabije čine mladi i oni žele da život u kojim se "njihova vera transformiše u toleraciju".

Saudijska Arabija je 1979. podržala vehabizam, oblik islama koji brani mešanje polova u javnosti i ograničava ponašanje žena. Religiozna saudijska policija je nametala ova ograničenja. Vehabizam je ušao duboko u saudijski život, utičući na sudove, politiku i spoljne odnose, jer su raniji kraljevi usko povezani sa religijom vladali sledećih nekoliko decenija.

Tek 2015. je kralj Salman bin Abdulaziz al Saud, zajedno sa Bin Salmanom, objavio novu eru saudijske politike. Kralj je u junu promovisao Bin Salmana u princa i imenovao ga za svog naslednika. Moć religiozne policije je ograničena, a dozvoljeno je održavanje prvih koncerata.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.