SENJERE SE VIJORE BARSELONOM! Hiljade demonstranata na ulicama, kliču u glas: "Pućdemona u zatvor!"
Foto: Reuter

pozitivna atmosfera

SENJERE SE VIJORE BARSELONOM! Hiljade demonstranata na ulicama, kliču u glas: "Pućdemona u zatvor!"

Oni prisustvuju skupu čiji je cilj podrška jedinstvu Španije

Objavljeno: 18:09h

Na stotine hiljada demonstranata koji nose španske, zvanične katalonske zastave poznate kao "senjera" i zastave EU okupilo se u centru Barselone.

Oni prisustvuju skupu čiji je cilj podrška jedinstvu Španije, prenosi AP.

Agencija navodi da je atmosfera na protestu vesela i da masa uz glasne povike odobravanja pozdravlja političare i zvaničnike centralne vlade u Madridu koji su se pridružili maršu kroz centralni bulevar u Barseloni, uz klicanje "Živela Španija".

foto: Reuter

Navodi se da neki od demonstranata uzvikuju "Pućdemona u zatvor!".

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon juče je u televizijskom obraćanjju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon proglašenja nezavisnosti u petak u regionalnom parlamentu.

foto: Reuter

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo kazao jesinoć u intervjuu Rojtersu da Pućdemon "ima pravo" da nastavi da se bavi politikom time što će učestvovati na vanrednim izborima 21. decembra i da će vlada u Madridu, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati "inteligentno i razumno". U vezi s izborima koje je u Kataloniji raspisala vlada španskog premijera Marijana Rahoja, demonstranti u Barseloni uzvikuju "Da, naravno da ćemo glasati!'' i aplaudiraju svaki put kada iznad njih proleti helikopter španske nacionalne policije.

foto: Reuter

"Ovo je naša policija", viču učesnici marša za jedinstvo Španije. Predstavnici organizatori za ujedinjenje "Sosietat sivil Katalanja" tvrde da u maršu učestvuje milion ljudi i da nije bilo nikakvih incidenata. Oni su ocenili da su se kasno organizovali, ali da su tu da pokažu da većina Katalonaca nije tiha.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.