NEŠTO JEZIVIJE NIKAD NISTE ČULI: Poslušajte zvuk koji je američke diplomate na Kubi oterao u LUDILO i oštetio im MOZAK! (AUDIO)
Foto: Pixabay

strašno

NEŠTO JEZIVIJE NIKAD NISTE ČULI: Poslušajte zvuk koji je američke diplomate na Kubi oterao u LUDILO i oštetio im MOZAK! (AUDIO)

Šta se krije iza misterioznih zvučnih napada?

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države su pre dve nedelje povukle svoje ljude iz ambasade u Havani na Kubi, zbog misterioznih "zvučnih napada" s kojima se bore mesecima.

Navodni "napadi zvukom" počeli su prošle godine, a najmanje 21 osoba iz ambasade požalila se da je imala probleme zbog toga.

Sindikat zaposlenih u američkoj diplomatskoj službi objavio je da su neke od žrtava pretrpele "lakše povrede mozga" kao i trajno oštećenje sluha, a pate i od gubitka ravnoteže i teških glavobolja.

Ali šta je dovelo do ovoga? Šta su diplomati slušali mesecima?

Agencija Asošiejted pres je objavila snimak misterioznog zvuka, a i vi ga možete preslušati u snimku koji je okačen u ovom tekstu.

Ovaj zvuk je sličan zvuku gomile cvrčaka, ili cviljenja u vrlo visokom tonalitetu.

Poslušajte ovaj zvuk:

Iako nema naučnih dokaza o tome da ovaj zvuk izaziva bilo kakve promene u organizmu, SAD su optužile Kubu da nije zaštitila američke diplomate. Kuba negira bilo kakvu uključenost ili znanje o napadima.

Pomnija analiza jednog od audiozapisa otkriva da nije reč samo o jednom zvuku. U pitanju je oko 20 ili više različtih frekvencija od kojih je sastavljen "zvuk", piše AP čiji su ljudi "rastavili" zvuk uz pomoć spektralne analize koja mjeri frekvenciju i amplitudu signala.

- Ovo nam govori da se zvuk nalazi negde između 7000 i 8000 kHz. Ima oko 20 "vrhunaca", to jest viših tačaka, a one su pravilno raspodeljene. Svaki od tih vrhunaca je različite frekvencije - rekao je za AP ekspert za akustiku.

Neki analitičari su u pokušaju da objasne zvuk pomenuli i elektromagnetski puls. Istraživanje koje je pre nekoliko decenija radila američka vojska pokazalo je da kratki, intenzivni impulsi mikrotalasa mogu uticati na tkivo u glavi na način da ih uvo protumači kao zvuk, što u teoriji znači da bi uređaj koji odašilje mikrotalase potencijalno mogao "teleportovati" zvukove u nečiju glavu.

Još jedno moguće objašnjenje, moguće i najverovatnije je da se zapravo radi o masovnoj histeriji, a ne soničnim napadima.

- Ako se situacija objektivno sagleda, čini se da je pre svega u pitanju masovna histerija. Psihosomatska bolest je bolest kao i svaka druga. Ne bi se strebala stigmatzirati. Važno je istaknuti da simptomi poput ovog ne nastaju vlastitom voljom i nisu znak slabosti određene osobe - rekao je Mark Halet sa Američkog nacionalnog instituta za neurološke poremećaje i moždane udare.

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.