ZAŠTO U ITALIJI NEMA NAPADA DŽIHADISTA? Odgovor na ovo pitanje se čini neverovatnim, ali zar nije logičan?
Foto: Printscreen/Daily Mail

zabranjena zona

ZAŠTO U ITALIJI NEMA NAPADA DŽIHADISTA? Odgovor na ovo pitanje se čini neverovatnim, ali zar nije logičan?

- Ti. Neverniče. Zapamti ovo. Stići ćemo u Rim, inšalah! - preti čovek iza maske

Objavljeno:

Kroz Italiju je dosad, od ukupnog broja ilegalnih imigranata koji su ušli u celu Evropu, prošlo čak 82 odsto njih.

Italija je pod stalnom pretnjom džihadista, čiji krajnji cilj je uvek bila osveta Vatikanu (Rimu) za poraze u krstaškim ratovima.

Dalje, Italija je uvek puna turista, a krase je velike građevine i drevna arhitektonska čuda.

- Ti. Neverniče. Zapamti ovo. Stići ćemo u Rim, inšalah! - preti čovek iza maske u jednoj od mnogih poruka ISIS kojima se najavljuje napad na Rim i Italiju.

Pitanje koje se nameće je - kako da je Italija ostala "imuna" na terorističke napade? Jer, u ovoj zemlji još uvek nije zabeležena žrtva džihadista, za razliku od Britanije, Francuske, Nemačke, Španije...

Iako je u tim zemljama zabeležen manji broj ilegalnih imigranata.

Jedna teorija koja objašnjava ovo je možda i logična: Italija je izuzeta, jer je italijanska mafija uspela da spreči džihadiste da se grupišu u ćelije koje bi im poslužile kao polazne točke za organizovanje napada.

- Primetili smo da da italijanski mafijaši imaju veću kontrolu južnog dela zemlje, gde džihadisti ne mogu ni da "privire", a uticaj mafije je toliki čak i na severu, da se ni tamo nisu oformile džihadističke ćelije - kaže Arturo Varveli sa Međunarodnog fakulteta za političke nauke u Milanu.

Još jedan razlog je efikasnost italijanskih sudova, koji nemaju problema sa izdavanjem naloga za nadziranje i prisluškivanje, dok u ostalim zemljama to ide malo teže.

Razlog za ovu pojačanu efikasnost je, pogađate, ponovo mafija, protiv koje su sudovi morali da nauče kako da se bore.

Kada je pre dva meseca Boeing 737 sa aerodroma u Bolonji poleteo za Tiranu, u njemu je bilo 209 osoba koje su proterane iz Italije zbog "religijskog ekstremizma".

Dan ranije, iz pritvora je pušten 22-godišnji musliman, koji je uhapšen jer je na ulazu u crkvu jednu osobu pokušao da odgovori od te namere. On je od tada pod konstantnim policijskim nadzorom.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.